KADA BOL UKAZUJE NA ENDOMETRIOZU: Važno je da žena prati OVE SIMPTOME! Bolest koja može biti uzrok neplodnosti

Novosti Zdravlje

Endometrioza je abnormalni rast ćelija sličnih onih koje se razvijaju u uterusu, ali na mjestima koje su izvan njega. Najčešće se nalaze na drugim organima, na primjer, na jajnicima. Tačan uzrok endometrioze nije poznat, a kod mnogih žena ne prouzrokuje nikakve tegobe.

Ako se simptomi jave, obično nisu specifični samo za ovaj poremećaj. Među njima su bol u samoj pubičnoj regiji kao i bolan se**ualni odnos, ali i bol tokom mokrenja ili pokreta u crijevima. Nemojte odlagati pregled, jer rana dijagnostika može da spriječi posljedice i najtežih oboljenja.

Bol se može javiti prije, u toku ili poslije menstruacije pa žene nisu uvijek sigurne da li je riječ samo o menstrualnim grčevima. Međutim, oni obično prolaze ako pacijentkinja popije odgovarajući analgetik dok kod endometrioze to obično nije slučaj.

-->

Prve tegobe se mogu javiti već sa prvom menstruacijom pa tinejdžerke koje osjete da ne mogu ni da izdrže bolove treba da se jave ljekaru koji će ustanoviti da li je došlo do endometrioze. Jak bol može biti znak i fibroidnog tumora – nekancerogenog rasta mišićnog tkiva.

U većem riziku za endometriozu su žene između 30 i 40 godina, one koje su prvu menstruaciju dobile prije 12 godine, žene koje još nisu rađale, kao i one koje u porodici imaju takvu istoriju bolesti.

Veoma je važno da žena pažljivo prati simptome kako bi pomogla ljekaru pri postavljanju dijagnoze – treba da zabilježi:

– kada se bol javljao,

– koliko je trajao

– koliko je bio jak i

– da li je bilo šta uticalo na njega – hrana, odnos, mokrenje.

Pregledom, ginekolog može da otkrije razne ožiljke ili ciste koje su nastale zbog endometrioze, ali su ponekad neophodni ultrazvučni pregled ili magnetna rezonanca. U pojedinim slučajevima potrebna je i laparoskopija pa se tom prilikom može uzeti uzorak tkiva kako bi se dijagnoza potvrdila.

Budući da endometrioza može biti uzrok neplodnosti, laparoskoskom intervencijom se ovaj problem može otkloniti. U rjeđim slučajevima, neophodna je klasična hiruška intervencija.

Za endometriozu ne postoji lijek. Bolovi se kontrolišu analgeticima, a ljekar će možda prepisati i hormonalnu terapiju. Kod većine žena tegobe prestaju sa menopauzom, mnogima je lakše tokom trudnoće a oko 30 odsto žena prijavljuje da su simptomi spontano nestali.

(Lepa i srećna)