JEDETE LI KOŠTICE IZ LUBENICE ILI IH PLJUJETE? Evo šta je pravilno, KONAČNO SU RIJEŠILI DILEMU

Novosti Zdravlje

Možda ste odrasli vjerujući da ne smijete da gutate koštice od lubenice, jer onda ovo povrće može da vam pusti korijenje u crijevima.

S druge strane, neki vjeruju da od gutanja crnih koštica mogu da se vežu crijeva, ali naučnici tvrde da su one zapravo jako hranljive i da ne bi trebalo tek tako da ih bacamo – ali prvo morate da znate kako da ih spremite.

kostice-lubenice

Naime, koštice iz lubenice ne bi trebalo da se jedu direktno sa voćkom, iako vam se zaista neće desiti ništa loše ako to i uradite. Kako bi se što bolje iskoristila hranjiva svojstva ovih koštica, neophodno je prvo od njih napraviti klice.

-->

Naučnici kažu da klice od sjemenki imaju mnogo više nutritijenata nego obično sjeme, jer se procesom klijanja gube supstance zbog kojih se sjemenke teško vare.

Klice lako možete da napravite sami kod kuće, tako što ćete sjemenke potopiti u tegli sa izbušenim poklopcem. Sipajte vodu preko sjemenki, dovoljno da ih prekrije, a zatim vodu mjenjajte na 12 sati. Za dva, tri dana bi trebalo već da dođe do klijanja.

Klice su u posljednje vrijeme sve popularnije širom, svijeta, pa i kod nas. Mogu da se dodaju salatama, kao i spremanim, kuvanim jelima. Kada proklijaju, osuše se i očiste, ove sjemenke postaju u potpunosti jestive, i jako hranljive. Idealan su odabir za one koji drže dijetu, jer u 30 grama koštica ima čak 10 grama proteina.