IMATE LI OVE BIJELE MRLJE PO TIJELU? Evo zašto se javljaju i kako da ih se lako riješite! (RECEPT)

Novosti Zdravlje

SAVJETI

Tinea versicolor je gljivično oboljenje kože koje se javlja tokom ljetnih mjeseci.

Riječ je o bijelim mrljama koje se najčešće pojavljuju na području vrata, a ako se ne tretiraju mogu se proširiti po cijelom tijelu. Najčešće su prouzrokovane padom imuniteta, pojačanog znojenja, masne kože, sunčanja i boravka na vlažnom i toplom mjestu.

U nastavku vam donosimo savjete kako da se riješite ružnih mrlja na koži uz pomoć namirnica iz vašeg domaćinstva.

-->

1. Probiotik

Običan jogurt ili probiotik bez šećera nanesite na oboljelo mjesto, ostavite da se osuši te isperite kožu. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

2. Jabučni ocat

Izmiješajte jednaku količinu vode i jabučnog octa te njome namočite komadić vate. Vatom tapkajte po oboljelim dijelovima kože te ostavite da se osuši. Postupak ponovite kad god ste u mogućnosti. Djelotvoran je za gljivična oboljenja.

3. Ulje čajevca

U posudici pomiješajte žlicu maslinovog ulja i 5 do 7 kapi eteričnog ulja čajevca. Mješavinu komadićem vate nanesite na oboljela mjesta na koži i ostavite da djeluje cijelo vrijeme dok ste kod kuće.

4. Češnjak

Češanj češnjaka prerežite na pola te s obje polovice premažite kožu zahvaćenu gljivicama. Sok češnjaka će vas malo peckati, ali to je normalno. Ostavite da djeluje oko 20 minuta te se istuširajte.

5. Kurkuma

Prah kurkume pomiješajte s nekoliko kapi vode te pastu nanesite na oboljele dijelove kože. Ostavite da odstoji oko 30 minuta te se istuširajte.