IDE VAM SE U WC, A TRPITE? EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI AKO ZADRŽAVATE URIN: Zbog 1 stvari koja vam se može desiti odmah ćete otrčati u WC!

Novosti Zdravlje

Sigurno se i vama mnogo puta u životu desilo da ste imali osjećaj da će vam “bešika pući” od toga koliko vam se piški, a da niste bili u prilici da odete u WC. No, da li je opasno suzdržavati se?

Često se u kolokvijalnom govoru čuje da neka osoba kaže: „Pući će mi bešika“, a zapravo hoće da kaže da ukoliko u što skorijem roku ne bude stigla do toaleta, može da bude svašta… Potreba za mokrenjem može da nas snađe bilo kad i bilo gde, pa čak i usred važnog sastanka ili kad smo zapeli u saobraćaju.

Da zaista može da da se desi nešto strašno, dokaz je priča o tome da je čuveni astronom Tiho Brahe, smatrajući da je nepristojno da napusti jedan svečani prijem kako bi obavio malu nuždu, umro par dana nakon što mu je bukvalno eksplodirala bešika.

Kako pokazuju istraživanja urologa, zdrava bešika prosječne odrasle osobe u stanju je da u sebi uskladišti oko pola litre tečnosti, što je otprilike dvije pune čaše mokraće. Toliko će podnijeti vaši mišići zatvarači, takozvani sfinkteri, prije nego što vas okolni nervni panično ne upozore da je krajnje vrijeme da odete da mokrite, inače će biti zlo i naopako.

Bez mogućnosti odlaska u toalet većina će zadržavati urin. Međutim, ako vam ovo postane navika, možda nećete proći kao Tiho Brahe, ali prijete vam nezgodne nuspojave.

Mokraćni mehur je mišićni organ smješten u karlici, a podržavaju ga okolni mišići karlice. Nervni sistem je odgovoran za slanje signala zbog kojih postajete svjesni da je potrebno isprazniti bešiku.

v4-728px-overcome-extreme-fatigue-during-menstruation-step-14-version-2

Snažnu potrebu za mokrenjem obično osetimo čim je kapacitet bešike 75 odsto pun. Ipak, mi i dalje možemo da kontrolišemo njegovo pražnjenje, jer spoljni sfinkter zatvara mokraćnu cijev i on je, za razliku od unutrašnjeg sfinktera, pod kontrolom vaše volje.

Međutim, zadržavate li mokraću predugo i prečesto, to može da dovede do pretjeranog širenja bešike i gubitka kontrole nad njom. Osim toga, sfinkter možda neće pravilno funkcionisati ukoliko se urin često zadržava.

S vremenom, može čak da dođe do toga da sfinkter ne može više da se opusti. Zbog toga dolazi do predugog zadržavanja urina u bešici i nakupljanja bakterija.

Problemi

Predugo zadržavanje urina može da dovede do niza problema, uključujući infekciju urinarnog trakta i bolesti bubrega. Bakterije koje se razvijaju u mokraći koja predugo ostaje u bešici izazivaju razne upale i simptome poput bolnog ispuštanja mokraće, neprestane potrebe da se isprazni bešika, temperature, groznice i bola u želucu.

Prevencija i rješenje

Da biste održali dobro zdravlje mokraćnog mehura neophodno je prazniti ga što češće. Tako ćete izbjeći nagomilavanje mokraće. Osim toga, prije nego idete na mesta na kojima će biti teško doći do toaleta, najbolje je da ne pijete previše tečnosti.

Čega bi trebalo da se čuvate

Ako je vaša potreba za pražnjenjem bešike česta ili neujednačena, važno je da posjetite ljekara kako biste otklonili sumnju od moguće bolesti bubrega ili bešike. Potreba za čestim mokrenjem može ukazivati na infekciju, slabost bešike ili slabost sfinktera. Ljekar može propisati lijekove ili posebne vježbe koje će otkloniti problem.

(Telegraf.rs)