GRČEVI U RUCI MOGU BITI ZNAK SMRTONOSNE BOLESTI: Evo i koje! OBRATITE PAŽNJU

Novosti Zdravlje

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema

Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od neugode pa do stanja koje mogu rezultirati smrću. Tromboza je, između ostalog, jedan od glavnih uzroka varikoznih vena. Karcinom, manjak kretanja, višak kilograma, postoperativno stanje i neki lijekovi utječu na stvaranje krvnih ugrušaka te trombozu, piše Express.hr.

Tromb se najčešće stvara u predjelu zdjelice ili nogu, a može ‘otputovati’ sve do srca, pluća ili mozga. Ugrušak koji dovede do plućne embolije ne mora biti krvni ugrušak, već može biti i zračni mjehurić, mast, djelić tumora ili nešto treće. koliko je god zgrušavanje krvi od krucijalne važnosti kako ne bi umrli od najmanje porezotine, jednako tako može biti i uzrok nevolja.

-->

Upravo zato važno je znati prepoznati simptome, te reagirati na vrijeme.

Najčešći simptomi krvnih ugrušaka su sljedeći:

  1. Ukoliko vam je naotečen ekstremitet to može značiti smanjenog toka u ruci ili nozi kojeg je uzrokovala duboka venska tromboza. To je opasno jer je normalno kolanje krvi važno radi opskbljivanja udova kisikom.
  2. Ako osjećate grčeve u ruci ili nozi, te su ta bolna mjesta vruća na dodir, vjerojatno je riječ o krvnom ugrušku.
  3. Obične modrice su također vrsta ugruška, no obične modrice nemaju oko sebe crvene crte na koje morate paziti. Ako se crvene crte pružaju niz vene i cijeli je predio topao na dodir, trebate odmah tražiti liječničku pomoć
  4. Oštra bol u prsima pri dubokom udahu može vas natjerati da prvo pomislite na srčani udar, no možda je riječ o krvnom ugrušku u plućima što pak može dovesti do plućne embolije koja je, ukoliko se ne otkrije u prvih sat vremena, često smrtonosna.
  5. Jednako vrijedi i ako niste u stanju duboko udahnuti, ili vam se ‘muti’ u glavi, otkucaji srca su ubrzani i imate osjećaj težine u prsima, to su sve, vrlo često, simptomi krvnih ugrušaka.
  6. Ako odjedanput kreneta kašljati (a nemate bronhitis ili prehladu, ili alergijsku reakciju), a kašljenje je popraćeno ubrzanim radom srca, plitkim disanjem, bolovima u prsima ili nekim od već navedenih simptoma, vrijeme je za hitni odlazak u bolnicu.