GASTROENTEROLOG OTKRIO – EVO KAKO DA PREPOZNATE MESO KOJE JE PUNO KONCENTRATA: Na 1 detalj obratite pažnju

Novosti Zdravlje

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu Prve o prevarama na pijaci, gdje često mislimo da kupujemo domaće, proverene proizvode a dobijamo “mačku u džaku”!

Profesor je do detalja objasnio kakvo meso nikada ne bi trebalo kupiti, i šta je test koji definitivno dokazuje da nismo kupili sir, već nekvalitetni proizvod od zejtina. Naročito je upozorio na meso živine!

Profesor Perišić kazao je da bi na pijaci, ali i u mesari, dobro trebalo pogledati koje je boje masnoća na živinskom mesu.

-->

“Nekvalitetna, zapamtite, bijela masnoća, to je najgore. Kada vidite bijelu mast, ona ima loše lipide. Žuta mast, e to je prava stvar. Kada vidite na pijaci žutu masnoću, to je pile hranjeno normalnim stvarima iz dvorišta. Bijela mast znači – hranjeno je koncentratom! Ako je bijela mast na živini, ne kupujte”, rekao je on.

Ranije je objasnio da ćemo lažni sir najpre prepoznati po cijeni, ali je sada otkrio i trik koji pomaže da ga razlikujemo od pravog.

“Prvi kriterijum je cijena, znate šta, ima jako mnogo prevaranata na pijaci, mogu to slobodno da kažem. Ja prvo prošetam cijelom pijacom, pa pitam ko su i šta su prodavci, odakle dolaze. Domaćica mora da ima vremena da priča sa prodavcima. Onda markiramo na pijaci one osobe koje su nam provjerene. Gorčina sira, pa potom kiselost, to su signali. Ali tekstura, uzmite sir u šaku, ako je sir pod rukom gromuljičast sir, mrvi se, to je sir od zejtina”, rekao je on.

(Stil.kurir.rs)