EVO ŠTA TREBATE VEČERATI AKO HOĆETE DA SMRŠATE: Pojedite ovu namirnicu i lakše ćete zaspati, a crijeva ne krče

Novosti Zdravlje

Foto: Printscreen

Nema svrhe da u krevet odlazite “mrtvi gladni” – evo šta možete da pojedete a da to ne pokvari vašu dijetu.

Opšte je poznato da uveče ne treba jesti pred spavanje, jer se tada svi tjelesni procesi usporavaju i organizam se priprema za počinak i odmor. Međutim, ako vam crijeva zavijaju toliko da ne možete da zaspite, uskoro ćete upasti u začarani krug jer će vam manjak sna pojačavati apetit i moraćete da prekinete dijetu.

-->

Zato je važno da isplanirate lagani obrok dovoljno prije odlaska u krevet, a najbolje je da izaberete namirnice koje će vas zasititi a nisu previše bogate kalorijama. 

Odmjerite vrstu i količinu jela prema tome koliko ste, obično, gladni pa ako je to tek samo laka potreba da “nešto prezalogajite”, zadovoljite se šakom badema ili oraha. Ako vam se jede voće, neka to bude banana ili malo trešanja.

Ukoliko uveče znate da ozbiljno ogladnite, napravite sendvič ali neka bude od integralnog brašna. Umjesto mesnih prerađevina, koristite tanko narezano i reš pečeno ili bareno pileće ili ćureće meso.

Ako uživate u mliječnim proizvodima, možda će vam biti dovoljna čašica grčkog jogurta, a ako volite mlijeko, uzmite čokoladno – uživaćete u slasti, a “grijeh” nije preveliki.

(Lepa i Srećna)