CIJEDITE LI RIŽU POSLIJE KUHANJA? SVI PRAVE JEDNU GREŠKU: Ovo Je Pravilan Način Za Pripremu, ISKUSNI KUHAR OTKRIO

Novosti Zdravlje

Kako se pirinač pravilno priprema? Da li se cijedi i peri nakon kuhanja ili ne? Baš ova pitanja pokrenula su globalnu raspravu između onih koji daju potvrdan odgovor i onih koji tvrde da je cjeđenje i pranje ove namirnice potpuno pogrešan korak.

Sve je počelo videom kuharice i voditeljke Herše Patel na “Bi-bi-si Gud Fud” platformi u kojem je ona ocijedila pirinač nakon kuhanja i oprala ga hladnom vodom.

Video nije promakao azijskom komičaru i influenseru na Instagramu “Ankl Rodžeru” (Nigel Ng glasi njegovo pravo ime) koji je rekao da je Herša “ubila pirinač”.

-->

Naarvno, bio je to njegov skeč, dovoljan da se rasprava zahukta. Oglasili su se njegovi pratioci iz Azije koji su naglasili kulturno odgovarajuću pripremu ove namirnice. Pobunili su se protiv “bijelog načina spremanja pirinča”, dajući time raspravi rasističku notu kojoj nikako nije bilo mjesta u ovoj priči.

U polemiku se uključila i Indijka Amrita Amesur iz Hafington posta koja tvrdi da nikada ne jede pirinač tako što ga direktno iz kese sipa u šerpu, već ga prethodno opere.

Postoji li zaista pravilan način pripreme pirinča? Oni koji vole da ga jedu u suhljoj varijanti, podržavaju Heršu, dok ljubitelji ove hrane sa sosevima, ne odstranjuju vodu od kuvanja.

Nagrađena nutricionistkinja Šonali Sabherval kaže da pranje pirinča odstranjuje fitinsku kiselinu koja se inače nalazi u žitaricama, a koja sprečava da se u potpunosti apsorbuju nutrijenti poput cinka, gvožđa i kalcijuma. Oni koji pate od nedostatka ovih minerala, treba da obrate pažnju na to.

Ipak, beli pirinač koji se najčešće koristi, zbog obrađenosti zrna treba samo isprati u hladnoj vodi pre kuvanja, piše “Slobodna Dalmacija”.

Izvor:blic