BALKANCI REDOM KRCKAJU PRSTIMA, A NE ZNAJU DA PRAVE OGROMNU GREŠKU: Evo šta znači ako to radite, SKORO NIKO NE ZNA

Novosti Zdravlje

Krckanje nije rezervisano samo za one koji se spremaju da nekoga premlate, kao što često imamo priliku da vidimo u filmovima. Između 25 i 54 odsto svih ljudi pucka prstima nekoliko puta dnevno.

Međutim, postoje bapske priče da ćete “istrošiti” zglobove i navući artritis ako stalno budete puckali prstima. Hajde da vidimo da li je to istina. Da ne odugovlačimo, bapske priče su samo priče! Artritis, koji je zapravo upala zglobova, nema nikakve veze s krckanjem prstiju.

screenshot-1

U našim zglobovima se nalazi sinovijalna tečnost koja suži za podmazivanje. U toj tečnosti postoje mali mjehurići vazduha koji zapravo puckaju, tako da taj zvuk ne proizvode kosti već vazduh.

-->

Evo kako to funkcioniše:

U sinovijalnoj tečnosti postoje gasovi kao što su ugljen dioksid, azot i kiseonik. Kada napravite pokret koji izaziva puckanje, vi zapravo smanjujete pritisak koji postoji između zglobova i ligamenata, i zglobne kapsule, što ima za posljedicu da gasovi formiraju mjehuriće koji pojure u prazan prostor. Tada se zglobovi vraćaju na svoje mjesto, sinovijalna tečnost takođe, a to vraćanje svega na mjesto zapravo uzrokuje puckanje tih mjehurića.

Dakle, kada puckamo prstima mi zapravo činimo da se zglobovi vrate na svoje mjesto, iz kog su ga pogurali pomenuti gasovi, i zato osjećamo olakšanje nakon toga, a i samo rastezanje zglobova stimuliše nervne završetke pa i to proizvodi dodatnu, prijatnu senzaciju.

U prilog teoriji da krckanje prstiju nije opasno ide i jedno istraživanje objavljeno u “Journal of the American Board of Family Medicine”, 2010. godine. Studija je sprovedena na 215 ispitanika između 50 i 89 godina i utvrđeno je da se artritis razvio kod 18 odsto onih koji redovno puckaju prstima, i kod 21,5 odsto onih koji to ne rade. Dakle, ne slušajte vaše babe, krckajte prste koliko god želite!