BACITE SVE TABLETE U SMEĆE! OVAJ SOK ĆE VAM POMOĆI DA BRŽE ZASPETE: Izliječite nesanicu na najzdraviji način!

Novosti Zdravlje

Ovaj napitak je poznat kao prirodni izvor melatonina – hormona koji utiče na ciklus spavanja i buđenja

Ispijanjem soka od višanja dva puta dnevno može da se produži san i do sat i po vremena, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Istraživači s Državnog univerziteta u Luizijani nadgledali su sedam starijih osoba s nesanicom, koje su morale da piju dva i po decilitra soka od višanja dva puta dnevno tokom dvije sedmice. Nakon toga su uslijedile dvije nedelje bez soka, da bi na kraju još dvije sedmice konzumirali placebo. U poređenju sa placebom, dok su pili sok ispitanici su spavali u prosjeku 84 minuta više svake noći.

-->

Sok od višanja je i inače poznat kao prirodni izvor melatonina – hormona koji utiče na ciklus spavanja i buđenja, kao i aminokiselina triptofan, tvrdi koautor istraživanja, Frenk Grinvej i dodaje:

visnje

“Proantocijanidini, ili jako crveni pigmenti u kiselom soku višnje sadrže enzim koji smanjuje upale i razgradnju triptofana, ostavljajući ga duže u vašem tijelu”.

Grinvej procenjuje da trećina odraslih Amerikanaca starijih od 65 godina pati od nesanice. On smatra da je sok od višanja sigurniji način za poboljšanje kvaliteta sna nego tablete, pogotovo s obzirom na nedostatak nuspojava soka.

“Tablete za spavanje kod starijih osoba povezuju se s četiri puta češćim brojem padova koji, u tom dobu, mogu da dovedu do preloma koji zahtjevaju operaciju”, obašnjava Grinvej.

Ali, ako niste obožavatelj soka od višnje, probajte kivi, jer je jedenje kivija sat vremena prije spavanja takođe pokazalo produženje vremena spavanja za 13 odsto, i smanjila je pojavu mjesečarenja nakon svega nedelju dana redovne konzumacije, dokazalo je jedno kinesko istraživanje.

(Stil.kurir.rs)