Alarm za odlazak kod ljekara! 6 SIMPTOMA koji bi mogli da ukažu da imate TUMOR NA MOZGU

Novosti Zdravlje

Tumori na mozgu nastaju zbog abnormalne deobe ćelija, kao i druge vrste karcinoma, a u zavisnosti od same prirode rasta ćelija, dijelimo ih na benigne i maligne. Iako su benigni tumori mozga u većini slučajeva potpuno izlječivi, prognoza kod malignih tumora zavisi od njihove invazivnosti i brzine rasta.

Tumori mozga se dijele na tumore I, II, III i IV stepena, a IV stepen gotovo neizlječiv. Najčešći benigni tumori (stepen I) mozga su meningiomi, dok je najčešći maligni tumor glioblastom.

mozak

Pored vrste tumora, prognoza zavisi i od drugih faktora, kao što su starost pacijenta i lokacija, oblik i veličina tumora kao i pridružena mogućnost hirurške intervencije. Ako ne postoji opcija hirurškog liječenja, primenjuju se hemoterapija i zračenje.

-->

Prema podacima o preživljavanju u Evropi, oko 30 odsto odraslih kojima je dijagnostikovan primarni tumor na mozgu preživi 5 godina nakon dijagnoze, sa razlikama među zemljama.

Simptomi tumora na mozgu mogu biti uzrokovani porastom intrakranijalnog pritiska, a neki od njih su specifični u zavisnosti od toga gdje se nalaze u mozgu.

Neki od simptoma tumora na mozgu su:

– glavobolje,

– epileptički napadi,

– promjene u ponašanju ili pamćenju,

– vrtoglavica, mučnina i povraćanje,

– teškoće sa spavanjem, umor,

– motorički problemi, nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Veći rizik

Tumori na mozgu obično nemaju poznat uzrok, pa ne postoji mogućnost prevencije. Češći su kod starijih osoba, mada su neke vrste specifične za djetinjstvo.

Gojaznost može da poveća rizik od razvoja meningioma, oblika tumora na mozgu koji je obično benigni.

Takođe, jonizujuće zračenje (rendgen, CT) može da izazove tumore na mozgu, ali procjenjuje se da je to slučaj kod manje od 1 odsto pacijenata, najčešće kao rezultat radioterapije.

Rizik je takođe veći kod ljudi koji imaju slučajeve tumora na mozgu kod bliskih rođaka ili ako imaju genetske predispozicije (neurofibromatoza, tuberkulozna skleroza, Fon Hipel Lindauova bolest, Li-Fraumenijev sindrom, Tarnerov sindrom, Turkotov sindrom, Gorlinov sindrom).