5 GREŠAKA ZBOG KOJIH NE MOŽETE DA SMRŠATE: Ovo vam samo GOMILA SALO NA STOMAKU, a 1 prosta stvar pomaže!

Novosti Zdravlje

Evo kako sabotirate sami sebe!

Ako vam se čini da sve radite kako treba, ali ipak nikako da smršate ili se čak gojite, moguće je da je krivac za to spor metabolizam.

Metabolizam je, inače, zadužen za sagorevanje kalorija i pretvaranje u energiju, pa ima veoma važnu ulogu u mršavljenju ili gojenju. Zdrava ishrana i vježbanje nisu jedine dve stvari koje utiču na metabolizam – evo kojim još greškama ga usporavate.

Ne jedete dovoljno

Ako želite da smršate, činjenica je da treba da smanjite unos kalorija, ali to ne znači da treba da se izgladnjujete.

“U pokušaju da što brže smršaju, mnogi ljudi unose što je manje kalorija moguće, misleći da je to najbolje rešenje”, kaže nutricionista Lisa Moskovic.

Ona, međutim, upozorava da to ne samo što može da ima suprotan efekat na kilažu, već vas dovodi i u opasnost od manjka nutrijenata u tijelu.

“Kada unesete premalo kalorija, tijelo prelazi u mod izgladnjivanja, pa počinje da koristi mišićnu masu kao gorivo. Takođe, to usporava metabolizam i telo počinje da čuva kalorije kao energiju”, objasnila je ona.

Često pijete al*ohol

Koliko god da volite da se na kraju dana opustite uz čašu vina ili nekog drugog alkohola, bilo bi dobro da nađete neki drugi način za relaksaciju.

Nutricionista Set Santoro objašnjava da se usljed unosa al*ohola u tijelu formira acetaldehid, pa se onda tijelo fokusira na detoksikaciju ove supstance, umesto da sagorijeva kalorije.

Istraživanje je pokazalo da svakodnevno konzumiranje al/ohola može da uspori metabolizam za čak 73 odsto!

Ne spavate dovoljno

Bez obzira na to što se zdravo hranite i vježbate, ako ste hronično neispavani, vaš metabolizam će se usporiti.

Sjedite cijeli dan

Gojimo se zbog poslova koji podrazumijevaju višesatno sedenje i to je činjenica. Kada sjedite veći dio dana, mišići nisu aktivni, a kada ih ne koristimo, počinje da se troši mišićna masa i metabolizam se usporava.

Da biste to spriječili, dovoljno je da na svakih sat vremena izdvojite po dva minuta da prošetate po kancelariji.

Pijete kafu čim se probudite

Kafa nije loš napitak, samo ne treba da je pijete praznog stomaka. Umjesto toga, važno je da najpre popijete vodu.

Dijetetičarka Lisa Džubili kaže da je najlakši način da ubrzate metabolizam da svakog jutra po buđenju popijete dvije čaše vode – tako ćete ga razbuditi jer se tokom noći funkcije usporavaju.

“Mnogi moji klijenti koji su to probali kažu da imaju više energije i da im je smanjen apetit”, kaže ona. 

(MONDO)