3 NAPITKA KOJA SE “B0RE” PROTIV PREHLADE, GRIPA I UPALA: Većina ih sigurno ima u kući

Novosti Zdravlje

Čarobni napici koji jačaju imunitet i odlični su protiv prehlade, gripa i upala!

Sezona gripa je u jeku, dok niske temperature dodatno utiču da se on raširi u kolektivu. Kašljanje, kijanje i česte upale grla su samo neki od simptoma koji mnogima smetaju i remete normalno funkcionisanje.


Pored adekvatne terapije doktora, postoje i prirodna sredstva, poput nekih napitaka koji mogu da smanje simptome prehlade, gripa i upale, a ovo su neki od njih prema mišljenju stručnjaka:

-->
  1. Mlijeko i kurkuma
    Kurkuma je poznata po brojnim djelotvornim svojstvima zbog visokog sadržaja kurkumina. Upravo on pomaže kod raznih zapaljenja, poput upale pluća, artritisa, lupus i drugih autoimunih bolesti. Stručnjaci savjetuju da je tokom hladnih mjeseci čaroban napitak sa kurkumom idealan za prehlade i grip. A idealan je način da prokuhate malo kurkume, đumbira i kokosovog mlijeka sa kašikicom meda.
  2. Zeleni čaj
    Takođe, zeleni čaj je još jedan od čarobnih napitaka koji mogu da smanje upalne procese u organizmu. Pomaže u jačanju imunološkog sistema, reguliše krvni pritisak i šećer, čisti tijelo od toksina i preventivno djeluje kod gojaznosti. Stručnjaci preporučuju i mača čaj koji se inače pravi mljevenjem listova zelenog čaja – inače omiljeni napitak bivše teniserke, Ane Ivanović. Jedna studija je pokazala da je mača čak tri puta djelotvorniji od običnog zelenog čaja.
  3. Sok od nara
    Nar ima visok nivo protivupalnih antioksidanata. On takođe poboljšava varenje, jača imuni sistem u tijelu i bori se protiv gljivičnih infekcija. Sok od nara je savršen napitak ukoliko želite da ojačate svoje zdravlje, pogotovo tokom sezone prehalde i gripa. Možete da ga pronađete u bolje snadbjevenim prodavnicama, ali i da sami napravite sok u blenderu. Vodite računa da ne pretjerate jer njegova kiselost i u velikim količinama može da izritira želudac.

(MONDO)