10 ZNAKOVA DA VAŠEM TIJELU NEDOSTAJE ŽELJEZO: Ono je presudno za dobro zdravlje i jak imunitet, da li imate ove SIMPTOME?

Novosti Zdravlje

Ovih 10 znakova ukazuju da vašem tijelu nedostaje željezo…

Ukoliko ste ih primijetili obratite se ljekaru.


UMOR

umor
Tijelo koristi željezo kako bi proizvelo hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama, a koji prenosi kisik. Manjak kisika u krivi dovodi do osjećaja konstantnog umora.

BOJA JEZIKA

boja-jezika
Primijetite li da vam je jezik blijed uzrok može biti u manjak željeza.

GLAVOBOLJA I PROMJENE RASPOLOŽENJA

glavobolja
Apatija prema svemu- porodici, prijateljima, poslu ili omiljenim hobijima također može biti uzrokovana manjkom željeza u organizmu. Primijetite li kako se vaše raspoloženje promijenilo te vam se ne da obavljati uobičajene radnje provjerite krvnu sliku.

ZADIHANOST

bol
Ako tokom hodanja, obavljanja tjelovježbe ili obavljanja kućanskih poslova vrlo brzo i naglo ostajete bez zraka uzrok može biti manjak ovog važnog minerala. Riječ je o kisiku kojeg vaše tijelo treba, a ne dobiva ga u dovoljnim količinama.

BLIJEDILO I PODOČNJACI

podocnjaci
Blijeda i prozirna koža može biti pokazatelj pomanjkanja željeza što nikako nije dobar znak. Blijedilo kože uzrokovano je slabom cirkulacijom krvi te smanjenim bojem crvenih krvnih stanica.

LOŠA KONDICIJA

manjak-kondicije
Ako ste osoba koja redovno upražnjava fizičku aktivnost sigurno ćete primijetiti ako vam vaše uobičajene vježbe postanu prenaporne i neizvedive. Manjak željeza smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma.

BOLOVI U MIŠIĆIMA

misici
Ako nakon treniranja ili dužeg hodanja svaki put osjećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što ne radite inače, to vam možda tijelo poručuje da mu fali željeza. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

KRHKI NOKTI

krhki-nokti
Ako vaši nokti više nisu čvrsti kao prije te ako ste primijetili da su postali krhki i udubljeni postoji mogućnost da je uzrok upravo manjak željeza.

KOSA VAM JE LOMLJIVA I SLABA

kosa-i-koza

BOJA URINA
Primijetite li tokom mokrenja značajnu promjenu boje urina vrijeme je da potražite pomoć. Zbog manjka željeza on će postati ružičaste pa čak i crvene boje.

bol1