KAO IZ RESTORANA, OVO JE RECEPT ZA NAJUKUSNIJU PITU: Tajna je u zaljevi koji se koristi u buregdžinicama, evo kako se pravi – PITE ĆE VAM BITI PREUKUSNE (RECEPT)

Novosti Slana jela

Kada odete u buregdžinice ili neki restoran i pojedete burek ili neku drugu pitu, to je uvijek (ili skoro uvijek) veoma sočno i baš ukusno. 

Kada vi napravite pitu i ona bude lijepa i ukusna, ali ipak nikako nisu ni nalik na one koje pojedete u dobroj buregdžinici.

Da li se ikada zapitali šta je razlog tome? 

pita1

Odgovor ukusnog bureka se ustvari krije u zaljevu koji se koristi u buregdžinicama. A mi vam donosimo šta vam je potrebno za pripremu zaljeva za pite.

Potrebno je: 

  –  2 šolje mlijeka
 –   1 šolja ulja
  –  7 kašika brašna
  –  suhi kvasac
 –   si ili šećer, sve u zavisnosti od vrste pite koju želite da pravite

pita2

Priprema: 

Sve  nabrojane sastojke trebate dobro da izmiješate i to tako da ne bude nijedna grudvica u toj smjesi i ostavite sa strane.

Kasnije kada pravite vašu pitu, svaku koru posebno, odnosno jufku trebate da premažete sa ovom smjesom koju ste prethodno napravili, a onda je filujte se potrebnim filom (sir, meso, zelje…). 

pita3

Kada ste završili savijanje vaše pite i potom je složili u tepsiju, onda sačuvajte ostatak ovog preliva koji ste koristili kako biste pitu zalili nakon pečenja.

Veoma je bitno i da se pita ostavi prije pečenja da odstoji malo. A nakon pečenja je zalijte sa ostatkom vašeg zaljeva.

pita4

Probajte i uvjerite se kako su pite ukusnije i sočnije.