VAŠA BAŠTA ĆE VAM DATI BOGAT UROD: Ako želite da vam krastavci ne budu gorki, morate ih ovako uzgajati!

Novosti

Donosimo vam najvažnije savjete o sadnji, održavanju i zaštiti vaših domaćih krastavaca.

Krastavci se mogu uzgajati na otvorenom, ali jednako je tako uspješan i uzgoj u staklenicima te plastenicima.

krastavci2
krastavac1

VLAGA I TEMPERATURA

-->

Uzgoj krastavaca nešto je zahtjevniji, uglavnom zbog toga što su sami po sebi vrlo osjetljivi na temperaturu i vlažnost tla.

Potrebno im je obilno zalijevanje i visoke temperature kako bi njihov rast bio uspješan. Najbolje im odgovaraju temperature od 25 do 35 stepeni Celzijusa. Niske temperature nepovoljne su za usjev krastavaca, a ako potraju duže vrijeme postoji opasnost da dođe do potpunog ugibanja biljke.

Posadite tek kad dođe promjenjivo vrijeme.

SJETVA

Tlo na kojem sadimo krastavce trebalo bi biti dovoljno vlažno, propusno i bogato hranjivim humusom, neutralne ili slabo kisele reakcije.

Krastavce je potrebno redovno zalijevati, i to ne samo u početnim fazama, već i kasnije kod samog rasta plodova. Ako krastavci ne dobivaju dovoljnu količinu vode, urodit će gorkim plodom.

ZAŠTITA

Krastavce je neophodno zaštititi od eventualnih bolesti i štetnih nametnika. Naime, kao i svaka druga biljka, tako je i krastavac osjetljiv na vanjske faktore.

Jedan od najvećih neprijatelja za zdravlje krastavaca zasigurno je plamenjača. Simptome je lako prepoznati, a očituju se kao žute pjege koje se postepeno šire i djeluju na listove biljke.