U PILETINI IMA NAJVIŠE HEMIJE I ANTIBIOTIKA A POSTOJI NAČIN DA IH UKLONITE: 3 laka načina da očistite meso od otrova

Novosti

Činjenica je da najčešće nismo u prilici da kupujemo i jedemo isključivo organske proizvode lišene hemije i lijekova. Ako živite u gradu, “osuđeni” ste na kupovinu namirnica u supermarketima, a koje su većinom pune pojačivača ukusa i aditiva.

Pored svinjetine, pileće meso spada u najpopularnije namirnice životinjskog porekla, međutim tu postoji veliki problem. Da bi se smanjio trošak i ubrzao proces uzgoja ovih životinja, one se hrane ne samo kombinovanom hranom, već im se dodaju i hormoni. A da bi se spriječile bolesti i smrtnost sjvela na minimum, hrani se dodaju i antibiotici.

here-s-why-you-should-never-wash-chicken-before-cooking-it

Kada se takvo meso nađe na trpezi, onda sve što je životinja jela tokom uzgoja ulazi u naše tijelo. Da biste izbjegli i sami da zatrujete sopstveni organizam, postoje tri načina da očistite ovo meso od svega štetnog. 

Kuhanje u dvije vode
Ako ste kupili pileće grudi i leđa, najbolje bi bilo da izbjegnete pripremu supa. Činjenica je da tokom kuhanja gotovo sve štetne materije iz mesa “pređu” u vodu. Međutim, ako ne želite da odustanete od tople, pileće supe, onda dva puta bacite vodu u kojoj se kuha – prvi put kada voda samo proključa, a drugi put kada je meso napola kuhano.

Bacite kožicu i iznutrice
Ovaj metod najviše odgovara onima koji vole da piletinu pripremaju u rerni. Prije pečenja, uklonite ostatke iznutrica iz piletine, uklonite kožu koja sadrži ne samo ogromnu količinu štetnih supstanci, već i “loš” holesterol koji šteti krvnim sudovima. Kada pečete, pokušajte da postavite meso tako da masnoća teče u pleh i “ne vraća” se nazad u meso. Tako ćete dobiti meso koje je zdravo i korisno.

“Kiseljenje”
Ovaj metod najviše podseća na kiseljenje. Omogućava vam ne samo da se riješite štetnih supstanci u piletini, već i da ubrzate proces kuhanja i poboljšate ukus mesa. Pripremite rastvor od 4 kašike soli i jednog litra vode sobne temperature. Dodajte 2-3 kašike limunovog soka ili pola kašičice limunske kiseline. Sve dobro izmiješajte da se sastojci rastope. Piletinu iseći komade i potopiti u polovinu ove tečnosti. Ostavite da odstoji par sati, zatim isperite meso tekućom vodom i ponovite postupak sa preostalom tečnošću.