U OVOJ PEĆINI ŽIVI PREKO 100 LJUDI: Imaju kuće, farme, čak i košarkaško igralište, ZAVIRITE U UNUTRAŠNJOST, ostat ćete bez teksta! (FOTO)

Novosti

U pećini u nepristupačnom kraju kineske Guidžou provincije, do koje nema ni puta, živi cijelo selo organizovano tako da se život čitave zajednice odvija u pećinskom mraku.

Ovo selo nalazi se na 1.800 metara nadmorske visine, a do njega se stiže jedino jednočasovnim planinarenjem, što njegovim stanovnicima prilično otežava snabdijevanje osnovnim potrebama.

1618779-pecina-ls

U školi se nalazila i pećina, ali kineska vlada ju je zatvorila 2008. godine, uz saopštenje kako “Kina nije zemlja pećinskih ljudi”.

-->

Inače, školu u pećini je pohađalo 186 učenika, a u okviru nje se nalazilo čak i teren za košarku.

8

Foto: metro.co.uk

10

Foto: Printscreen

Village inside a giant cave in Ziyun County, Guizhou Province #AmazingChina pic.twitter.com/v9RwsF0BJq— People’s Daily,China (@PDChina) September 18, 2018

Zajedno sa meštanima koje nazivaju poslednjim živim pećinskim ljudima, pod svodom od krečnjaka žive i njihove domaće životinje kao što su krave, kokoške i kućni ljubimci.

Nakon što se priča pojavila u medijima, turisti su se zainteresovali za ovo mjesto, a tako i vlada.

Mještani su dobili put do sela, a đaci su premešteni u školu sa internatom. Svoje porodice obilaze vikendom ili praznicima.

Procjenjuje se kako u pećini još uvijek živi oko 100 stanovnika.

9

Foto: Carsten Peter

7

Foto: Carsten Peter

6

Foto: Carsten Peter