STAVLJAM OVE NAMIRNICE U TEGLU I NIJEDAN INSEKT SE NE PRIBLIŽAVA MOJOJ KUĆI: Nema ni komaraca, ni osa, ni muha – GENIJALNO RJEŠENJE

Novosti

Foto: Shutterstock

Već sa malim porastom temperature počinjemo da uživamo u prirodi, ali sa toplijim vremenom u svačiji dom i baštu neizbežno dolaze i neželjeni gosti – insekti, piše Stil.kurir.rs.

Komarci, muhe, stršljenovi, ose, pauci i razne odvratne bube opsjedaju kuće i stanove, ali, srećom, postoje potpuno prirodni načini da ih zauviijek udaljite od vašeg doma!

-->

Trebaće vam obavezno jedna staklena tegla sa širokim otvorom, a druge sastojke ćete izabrati prema vašoj potrebi:

Protiv komaraca

Sastojci: Po 5 kapi esencijalnog ulja limuna, eukaliptusa i citronele, pola limuna i pola limete isječenih na kriške, 2 grančice ruzmarina, plutajuća svjećica (mala sveća u metalnom držaču).

U teglu stavite sve sastojke, bez mešanja, nalijte vodu skoro do vrha, na vrh stavite svjećicu i zapalite. Ovu teglicu možete da držite na terasi, na prozorima i drugim otvorima na kući.

Ako vam smetaju mirisi citrusa, probajte recept sa lavandom i vanilom:

Sastojci: 15 kapi esencijalnog ulja lavande, 3-4 kašike ekstrakta vanile, 3-4 kašike limunovog soka.

Pomiješajte sastojke u tegli ili boci sa raspršivačem i koristite svakog dana – ostavite teglu na kritičnim mjestima ili dva do tri puta dnevno naprskajte vazduh u prostorijama.

Protiv osa i stršljenova

Za ovaj recept, potrebno je da izbušite rupe na poklopcu tegle. Stavite med na dno tegle i razblažite s malo vode ili dodajte kašiku džema. Insekti će biti privučeni slatkim mirisom, ući će kroz rupe, ali neće moći da se odlepe od smjese sa medom. Po potrebi mijenjajte teglu.

insekti

Protiv različitih buba

Ako vam je cilj da se u isto vrijeme rešite nekoliko vrsta buba, ovaj recept je za vas!

Sastojci: 30 ml maslinovog ulja, po jedna kap esencijalnog ulja citronele, eukaliptusa, nane, čajevca, mirte i čempresa.

U tegli pomešajte sve sastojke, dodajte malo vode i pomešajte – samo strogo vodite računa da mješavinu nipošto ne držite blizu očiju, ni dok je pravite.

Protiv muha

Da biste odbili dosadne muhe, možete da koristite istu klopku kao za ose, ali postoji i jednostavniji način – teglu napunite vodom, stavite jednu kovanicu i stavite na dobro osvjetljeno mjesto. Muhe smatraju da ih ovo ugrožava i brzo će početi da beže od vašeg doma. Možete da koristite i plastičnu kesu umjesto tegle.

Protiv paukova

Sastojci: 1,5 šoljica vode, pola šoljice alkoholnog sirćeta, 20 kapi eteričnog ulja ljute nane.

Priprema: U bocu s raspršivačem sipajte vodu i sirće, pa dodajte eterično ulje. Mešavinu dobro promućkajte. Poprksajte mjesta iza ormara, sudopere, ćoškove u kupatilu, odnosno sva mjesta na kojima se pojavljuju pauci.

Ova mješavina neće ubiti insekte, ali će ih držati daleko od vašeg doma. Postupak ponovite s vremena na vrijeme kako se ne bi vraćali. Umjesto ljute nane možete da koristite i eterično ulje eukaliptusa. Efekat će biti isti, ali nana ima prijatniji, blaži miris.

Dodatni savjeti

Da regulišete jačinu mirisa, izbušite rupe na poklopcu ili ga potpuno uklonite. Kada je u pitanju poklopac s rupama, miris se sporije oslobađa i duže traje.

U svim receptima vodu možete da zamenite otopljenim voskom – tako će trajati duže i djelovati brže.

(Stil.kurir.rs)