SKIDAJU BUĐ KAO LUDI! DOMAĆICE ŠIROM SVIJETA PREPORUČUJU OVA 3 PREPARATA: Ovo morate isprobati – a evo kako ih trebate koristiti

Novosti

Najefikasniiji prirodni borac protiv buđi je ulje čajevca, jedno od najmoćnijih eteričnih ulja. Ovo ulje je prilično skupo, a ima i vrlo intenzivan miris. Uteha je u tome što će vam i mala količina ulja dugo potrajati, a miris iščezava relativno brzo.

Preparat ćete napraviti tako što dve kašike ulja rastvorite u oko 400 ml vode, protresete bočicu sa sprejom i naprskate površine zahvaćene sporama buđi. Možete tretirati dijelove plafona, zavjese za tuš u kupatilu ili tepihe čiji dijelovi su se ubuđali.
Drugi dobar saveznik u borbi protiv buđi je ekstrakt sjemenki grejpfruta – takođe ne pretjerano jeftina, ali bezmirisna supstanca koju će radije koristiti svi oni kojima smeta čajevac. Recept je sličan – 20 kapi ekstrakta na 400 ml vode.

Treći kućni preparat je obično alkoholno sirće. Stručnjaci tvrde da čisto sirće ubija oko 80 odsto spora buđi, a vi ga rastvorite sa vodom i, po želji, dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja da prevladate neprijatan miris dok ne ispari.
Naravno, možete koristiti i varikinu, ali mnogima smeta i njen miris a nije ni bezopasno koristiti je. Naprskajte zid mješavinom izbjeljivača i vode, ostavite kratko da djeluje, pa isperite krpom nakvašenom čistom vodom. Vodite računa o tome da su isparenja varikine otrovna i kad god radite sa njom, širom otvorite prozor.

-->