PRIJE BERBE PRIMJENITE OVE SAVJETE: Paradajz ĆE SE PREPORODITI, Imaćete zdrave plodove BEZ VELIKE MUKE!

Novosti

Paradajz je velika beba svakog baštovana. Potrebna mu je pažnja i ljubav da bi rastao i sazrio u lijepe i sočne plodove

Gajenje paradajza nije velika nauka i veoma je jednostavno, ako imate dobar alat i ako primate dobre savjete. Oni baštovani koji jednom okuse slast paradajza iz sopstvene bašte, nikad više ne pristaju na kompromise: obavezbo seju i presađuju sorte kojih nema u slobodnoj prodaji. Za svoj trud dobiju sočne plodove od ranog ljeta do kasne jeseni.

Donosimo vam 8 savjeta kako da poboljšate rod paradajza:

-->

1. Zakidanje zaperaka

Veoma je važno da zakinete svaki zaperak na paradajzu, bez obzira što se na njemu nalazi recimo cvijet. Pravilnim i redovnim zakidanjem zaperaka dobićete zdravu biljku paradajza i jedre i pune plodove.

962-nta-serbiacatalogue-715x355px-040-ciciu-f1-300x300

2. Prihrana

Paradajz je jedna od “najgladnijih” biljaka u bašti. Prije sadnje paradajza neophodno je dobro nađubriti zemlju, a potom i nakon sadne, sve dok se ne formira cvijet. Paradajz traži azot i stoga morate nađi đubrivo koje ćete dodati svojoj biljci radi boljeg i sočnijeg proizvoda.

Možda druge biljke mogu da uspijevaju u svakoj bašti, ali paradajz uspijeva samo u dobro nađubrenoj površini, bogatoj mineralima potrebnim za rast i razvoj ove biljke.

3. Sunce

Bez sunca nema ni sočnog paradajza. Uvijek ovu biljku sadite na mjestu na kojem će imati 6 i više sati sunca.

4. Voda

Osim što je vječito gladna biljka, paradajz je i veoma žedna biljka. Stoga ga redovno zalivajte i nikako se ne oslanjate na majku prirodu. Jednostavno, ako vidite da je zemlja suha, dobro zalijte paradajz. Ako paradajz gajite u kanatama, na balkonima, tokom vrelih ljetnjih dana, biljku zalivajte do dva puta dnevno,prenosi Stil.Kurir.

5. Presađivanje paradajza

Prilikom presađivanja paradajza veoma je važno da iskopate duboku rupu, jer paradaz voli kada mu je korijenje dobro pokriveno zemljom. Čim mu se ogoli korjenje, dolazi do razvoja bolesti.

6. Kada je paradajz još mali, napadaju ga bolesti

Paradajz napadaju razne štetočine. Nekada su to lisnate uši, a ponekad puževi. Savjet je da satalno zagledate stabljiku paradajza, provjeravajući da li ima na njoj štetočina. Čim primjetite neki problem, riješite ga što prije, jer bolest zna veoma brzo da napreduje i da uništi ove biljke.

7. Vezivanje paradajza

Paradajz ne može sam da drži svoje plodove pa mu je potrebna pomoć. Nabavite drveni ili metalni podupirač koji će stajati uz paradajz, pa stabljiku redovno vežite, prateći rast. Tako ćete sprečiti lomljenje grana i uništavanje plodova.

8. Prepoznajte problem na vrijeme

Iako bi bilo lijepo da mogu, biljke nam ne mogu reći kada sa njima nešto nije u redu, pa na nama je da obratimo pažnju na znakove upozorenja.

Problemi na koje morate obratiti pažnju:

Rupe u lišću- Potražite vrtne štetočine, danju i noću, i prema tome postupajte

Uvenuće- Zalijevajte češće

Crno lišće – vjerovatno uzrokovano gljivicama. Da biste spriječili pojavu gljivica, obavezno rotirajte lokaciju gredice sa paradajzom svake godine, dajte biljkama mnogo prostora za disanje tako što ne sadite preblizu jedan pored drugog, i prskajte fungicidom tokom cijele vegetacije.

Crne mrlje na plodu – nedostatak kalcijuma. Dobro đubrivo za paradajz pomoći će po ovom pitanju, ili možete staviti zdrobljene ljuske jaja u tlo oko biljke.

Ispucali plod- ispucali paradajz obično nastaje zbog nejednakog zalivanja. Ako paradajz ne dobija dovoljno vode, iznenada će doći do ogromnog naleta vode, plod će se prebrzo naduvati, uzrokujući pukotine. Ove pukotine obično zarastaju prije vremena berbe, i iako nisu lijepe, nisu štetne.