PREGLEDAJTE KOŽU, OVO SU ZNACI DA NA NJOJ NASTAJE TUMOR: Doktorica iz Hitne nabrojala signale opake bolesti, ODMAH LJEKARU

Novosti

Uz ljetnje vrijeme stiže i izlaganje Sunčevoj svjetlosti, bilo tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti ili odlaska na ljetovanje.

Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći upozorila je da bi se trebalo štititi od štetnog UV zračenja i nabrojala simptome koji su razlog za hitnu posjetu ljekaru jer mogu ukazivati na tumor na koži.

screenshot-19

“Melanom, odnosno tumor pigmentnih ćelija kože, ugrožava sve od 20 do 40 godina, kao i starije. Moramo da podsjetimo da ovaj tumor može da bude maligni, izbjegavajte sunčanje od deset do 16 časova, naročito između aprila i oktobra jer je tada povećano UV zračenje”, rekla je ona.

-->

“Nekoliko je karakteristika melanoma, dobro pregledajte mladeže. Ako je neki od njih asimetričan, povećan ili izdignut od površine kože, svrbi vas ili boli, ili krvari, odmah idite kod ljekara”, rekla je doktorka.

U posebnom riziku su ljudi koji su svijetle puti, ali i oni koji su u djetinjstvu imali opekotine.

Doktorka je podsjetila i da bi solarijum trebalo izbegavati po svaku cijenu.

“Izbegjavajte boravak pod tim vještačkim lampama, i UV lampe i fluorescentne daju štetno zračenje koje može doprineti nastanku melanoma”, rekla je dr Jevtić.

Izvor:Mondo