P0LA METRA SNIJEGA ĆE PASTI ZA VIKEND: Bh. mete0rolozi otkrili gdje

Novosti

Za vikend (24.-25. februar) u Hercegovini i jugozapadu Bosne obilne padavine uz lokalno grmljavinsko nevrijeme. U ostatku naše zemlje manje padavina i samo povremeno, objavili su meteorolozi sa stranice BHMeteo.

“Ojužilo je, povremeno pojačan jugo puše u većini krajeva. Njegov vrhunac očekuje se večeras i u noći na subotu. Za vikend smirivanje vjetra kao nagovještaj padavina, koja se već lokalno javljaju.

Najvise kiše, kako to obično i biva sa južinom očekuje Hercegovinu i jugozapad Bosne. Najprije planinske oblasti sjeverno od Mostara gdje bi se u naredna dva dana moglo skupiti i preko 100 l/m2″, naveli su.

Kako kažu, u ostatku zemlje će biti znatno manje količine padavina, najmanje na sjeveroistoku zemlje gdje bi kiša samo pokupila prašinu.

“U većini krajeva će padati kiša, dok visoke planine očekuje povremeno snijeg. Najviše snijega očekuje se na visokim planinama sjeverne Hercegovine, poput Čvrsnice i Prenja. Na vrhovima preko 2000m lokalno će pasti i preko pola metra snijega.

Prvi talas padavina očekuje nas od večeras do subote sredine dana, a drugi od nedelje ujutru. Tako da će veći dio vikenda proći u znaku nestabilnog i pretežno oblačnog vremena”, objavili su.