Ovo je KOŽA MOJE BAKE u 96. godini – dio koji je IZLAGALA SUNCU: A pogledajte kako izgleda dio lica koji NIKADA nije sunčala – ovo je NEVJEROVATNA RAZLIKA!

Novosti

Neprestano slušamo o tome koliko sunce i UV zračenje oštećuju našu kožu, te da čak mogu i ozbiljno ugroziti naše zdravlje, ali često ovakve tvrdnje olako shvatamo i zanemarujemo ih. No, da ovakvi navodi zaista imaju težinu govore i brojni komentari i apeli stručnjaka, te i slikoviti prikazi.

Nedavno je banjalučka doktorka Zlata Popović Čkonjović na svom Instagram profilu ženama pokušala da upravo kroz jedan slikovit, živ primjer objasni šta sunčevi zraci rade našoj koži.

Ovaj specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije podijelila je fotografije svoje bake na kojima se jasno vidi razlika u kvalitetu dijela kože koji je bio izložen godinama suncu i koji nije. Ovu zanimljivu objavu dr Zlate Popović prenosimo u cjelosti.

“Kada sam prvi put postavila slike svoje bake koja ima 96 godina, koja je cijeli život izložena jakom sunčevom zračenju i vjetru jer živi na nadmorskoj visini od 1300m, reakcije su bile nevjerovatne. Drago mi je da je uticala na vas, da razmislite o sunčanju. Ona od ranog djetinjstva nosi maramu, nikada nije izlagala suncu dijelove koje pokriva marama, kao ni dekolte. Obratite pažnju na dubinu bora na mjestima koja su stalno izložena suncu. Obratite i na to da na dijelu dekoltea i vrata ima jedan mladež/ben/biljeg i 3 hemangioma, a sad pogledajte svoj dekolte?!

Ja imam hiljadu pjegica i mladeža, hiljadu. Jer sam kao mlađa izgorila na suncu, nisam koristila SPF, mazala se kojekakvim uljima da bolje potamnim, išla u solarijum.

UV zračenje ima svojih korisnih strana, ali ima mnogo više mana. Kao ljekar zaposlena na Klininici za plastičnu hirurgiju svakodnevno se susrećem sa velikim brojem novootkrivenih melanoma kože (zloćudnih tumora), posebno kod mladih ljudi i dužna sam da vam ovo napišem.

Pretjerano izlaganje sunčevom zračenju ima mnoge štetne posljedice, a dve su najznačajnije: fotokarcinogeneza (nastanak malignih tumora kože) uzrokujući direktna DNK oštećenja, te fotoaging (ubrzano starenje kože).

Izloženost UV-B zračenju (280-320 nm) uzrokuje suzbijanje sinteze kolagena tipa I. Uloga UV-A zračenja (320-400 nm)-važno je znati da 10 do 100 puta obilnija prirodnom sunčevom svjetlošću od UV-B zračenja i prodire dublje u dermis od UV-B zračenja. UV-A zraci prodiru i kroz staklo, tako da i dok se vozite automobilom ste izloženi njegovom dejstu. Većina (približno 75%) sunčevog UV-A zračenja sastoji se od UV-A1 zračenja (340-400 nm), koje je također primarna komponenta solarijuma. UV-C zračenje ima više energije od ostalih UV zraka, ali ne dopire do Zemljine površine, jer reaguje sa ozonom u našoj atmosferi.

koza2

Naravno, sunčevo zračenje je potrebno za proizvodnju vitamina D, koristi se u terapiji nekih bolesti. Znam i da koža ljepše izgleda kad je tamnija.

Ali ne zaboravite, SPF je obavezan, posebno obratite pažnju da štiti od svih UV zraka. Naočale sa UV protekcijom, šešir kad god je moguće i nikako se ne izglagati suncu u periodu od 10.00h-17.00h. Ako već morate, onda koristite svu zaštitu!

Nadam se da će vam ovo biti od koristi, čuvajte svoje zdravlje i čuvajte vašu kožu!”, zaključila je ova doktorica.

(Novi.ba/BlicŽena)