MAŠINA ZA VEŠ VAM CURI ILI SKAČE? EVO ŠTA JE PROBLEM: Uradite 1 STVAR ili ćete je morati baciti!

Novosti

Mašina za veš je jedan od omiljenih kućnih aparata, jer tako lako i bez našeg “angažmana” rješava problem prljavog veša, posteljine, peškira…

Često i rado je koristimo, ali je važno i da se pravilno održava da se ne bi pokvarila. Ako ste pustili program mašine, i sve je bilo normalno ali ste potom vidjeli da ispod nje ima vode, ovo su najčešći uzroci zašto mašina za veš curi. Ne propustite ni grešku koju svi pravimo a koja skraćuje životni vijek mašine za veš!

ves1
Filter je zapušen

-->

Prepoznaćete da je ovo problem ako vodu ne primjetite tokom programa pranja, već nekoliko sati kasnije ili čak sutradan. Mašina će ispustiti svega nekoliko kašika vode, ne dovoljno da napravi štetu ali dovoljno da primjetite da pločice izgledaju kao da je neko nešto prosuo.

Ako je ovo problem, rješenje je jednostavno, potrebno je da isključite mašinu i očistite filter,savjetuje Mondo. Nije svaka mašina ista, te ćete uputstvo za čišćenje filtera vašeg modela naći u knjižici koju ste dobili od proizvođača kada ste je kupili.

Pumpa se pokvarila

Cijev ili pumpa koji su se pokvarili nalaze se na dnu, i ukoliko je u njima problem, mašina će “skakati” i biti bučna dok obavlja posao.

Ovaj problem trebalo bi da vam riješi majstor, i to što prije, jer su mašine za veš koje cure veoma često uzrok štete nastale od vode. Jedno je ako vam mašina samo “pusti” malo vode poslije ciklusa pranja, ali ako je kvar ozbiljniji može ispustiti ogromnu količinu vode, poplaviti kupatilo i nanijeti materijalnu štetu i vama, i komšijama ispod.