MARKOVA KĆERKA SE USRED NOĆI, UZ VRISAK, PROBUDILA IZ SNA: Ujeo ju je OVAJ INSEKT, a evo da li je ubod opasan i o čemu je riječ

Novosti

Foto: Facebook

Nedavno je zabrinuti tata Marko Marković iz Beograda podijelio na Fejsbuku fotografiju insekta koji je ujeo njegovu ćerku dok je spavala, uz objašnjenje da je dobila i priličan otok na mjestu ujeda.

On je zapitao svoje pratioce znaju li o kakvom insektu je riječ, a ubrzo je došao i odgovor – reč o je o takozvanoj osi potajnici koja je aktivna uglavnom noću.

“Kćerka mi se maločas, uz vrisak probudila iz sna. Ispostavilo se da je ujeo ovaj insekt. Žute je, do braon boje, dugačak između 1.5 i 2 centimetra. Zna li neko o čemu je riječ? Na mjestu ujeda joj se stvorio popriličan otok”, napisao je Marković.

Ose potajnice pripadaju porodici parazitoidnih osa Ichneumonidae, a iz daleka podsećaju na ogromne komarce. Bodu u samoodbrani kada dođu u kontakt sa ljudskom kožom, ali većina njih ne može da prodre u kožu.

Nisu agresivne na način na koji su to pčele ili stršljenovi, već napadaju samo ukoliko se osjete ugroženim. No, ponekad se slučajno desi da dođu u kontakt sa ljudima, primera radi ako se u snu pomjerate, a one su u blizini, što dovodi do uboda.

Zanimljivo je da one zapravo nemaju žaoku, već je to cijev za polaganje jajašca, te ni ubod nije pravi. Izaziva trenutnu bol ili peckanje, ali to je sve, iako je moguće da dođe do alergijske reakcije u veoma rijetkim slučajevima.

Uprkos tome što izgledaju zastrašujuće, one su veoma korisne u poljoprivredi – njihove larve se hrane insektima koji su štetni po usijeve, pa tako potajnice očigledno kontrolišu razmnožavanje štetočina.

(Žena Blic)