“Lijevo sam ja 2019. godine, desno sam ISTO JA, 2020. godine”: Preko noći sam OSTARILA tako da me niko ne prepoznaje, a SADA ZNAMO ZAŠTO

Novosti

Foto: Profimedia

Raizel Grejs Kalago (16) bila je mis u nekoliko navrata na Filipinima. Međutim, prošle godine počeo je njen pakao. Tada je praktično preko noći počela da primećuje bore. Vrlo brzo je “ostarila” nekoliko decenija. Iako i dalje pohađa srednju školu, kada se pojavi na ulici, svi misle da je u pedesetim godinama.

– Promjene su počele da se dešavaju prvo u vidu osipa ispod vrata i lica. Boljelo me je na dodir. Onda, kada bi se osip povukao, ostale bi bore. Obilazili smo sve moguće ljekare ali niko nije imao pojma šta mi se dešava – kaže Raizel.

Konačno su u jednom trenutku došli do stručnjaka koji je otkrio izvor njenih problema. U pitanju je ekstremno rijedak poremećaj po imenu progerija ili Hačinson-Gilford sindrom.

rufk9kpturbxy80yzblmdjkowi0oguwnwrlmmrhyji1nziwognhywi5zi5qcgerkwlnap4agaewbq

foto: Profimedia

– I dalje sam mlada, a izgledam kao starica i sa tim moram da se pomirim. Ljudi često misle da sam starija od svoje majke, ona je izrazito mladolika – kaže Raizel.

– Pošto se sve dešavalo u vijreme pandemije, nosila sam masku pa mi je bilo malo lakše. Ne mogu da se pomirim sa svojim stanjem, stid me je da izlazim i zato i dalje nosim masku i ne planiram da je skinem. I komšiluk me pita šta mi se desilo, a ja prosto ne mogu više da odgovaram na ta pitanja. Samopouzdanje mi se potpuno srozalo i plašim se da nikad neću moći da vratim svoj nekadašnji izgled – očajna je ova tinejdžerka.

– Trenutno na cijelom svijetu ima oko 200 dijagnostikovanih slučajeva progerije. Za tu bolest i dalje nema lijeka, tek se istražuje – kaže dr Džejms Jang, koji joj je i identifikovao bolest.

(Žena Blic)