KEMAL (84) IZ PRIJEPOLJA PRONAŠAO SJAJAN NAČIN DA OSTAVI CIGARETE: Zahvaljujući ovom triku, dočekao duboku starost

Novosti

Penzioner iz Prijepolja odrekao se loših navika još prije pola veka, i to na neoubičajen način

Kada je Kemal Čantrić (84) iz Prijepolja prije pola vijeka morao da bira između zdravlja i nezdravih navika, pred njim je bio težak zadatak. Morao je da ostavi pušenje, prestane da pije kafu i jede pršutu, a najveći problem bio je kako prevariti usta naviknuta da nisu dokona i sasvim slučajno rešenje se nametnulo samo.

– Doktor mi je kazao da kad mi dođe da zapalim umjesto cigarete uzmem bombonu ili žvaku, sve sam ja to radio, ali kad sam se iz bolnice u Beogradu vratio kući u Prijepolje bilo je vrijeme berbe šljiva – priča Kemal za RINU.

-->
kemal-cantric1-foto-rina-830x0

– Jedem ja te šljive i jedna ‘špica’mi ostane u ustima, ja ti sa njom prenoćim, a što ne znam ni sam. I tako je sve počelo, od tada a već sad 50 godina uvijek imam špicu šljive u ustima i kad jedem i kad spavam. Naravno nije ista, menjam ih nekoliko u toku dana.

Nezdravih navika se, kaže riješio, ali bez koštice ne bi mogao ni sat, pa zato umjesto cigara u džepu uvijek ima nekoliko rezervnih:

– Kad mi ponekad ispadne iz usta, ja u džepu imam uvijek rezervnu špicu, tako da usta nikad nisu bez nje.

Iako mu košpica ne smeta, Kemo se sjeća da je bilo i komičnih situacija, naročito u mladosti.

– Bivalo je svašta, sjećam se kad sam kao momak radio u Beogradu, pa sam bio sa jednom djevojkom. Taman mi se poljubismo, a ona kaže, Kemo izgleda da ti je ispao zub, a ja kažem nije to zub to je moja špica, vraćaj to ovamo – kroz smijeh priča Kemal.

kemal-cantric-sa-kosticom-sljivefoto-rina-830x0

Ovaj starina u svojih 84 ljeta još uvijek je krepak, šeta svako jutro uz Lim, u vikendici nadomak Prijepolja ponešto uradi, ali najviše voli da sa jaranima sedne na čašicu razgovora, ali i na po koju prepečenicu od voća od čije se košpice nikada ne odvaja.

– Kemal je gost kakav se samo poželjeti može, kad on sjedne, odmah se oko njega okupe gosti, uvijek je raspoložen za priču, a od njega samo pametne stvari mižete da čujete – kaže Mirsad Bjelak u čiju kafanu Kemo najčešće svraća.

– A to što on drži špicu punih 50 godina u ustima, to znaju samo njegovi najbliži prijatelji i po tome je u društvu poznat.

Zahvaljujući košpici šljive, ili špici kako se u Prijepolju kaže, Kemal je uspio da savlada pušački nagon, a to mu je opet pomoglo da starost dočeka momački.