KAD VAS UJEDE KOMARAC, 1 STVAR NIKAKO NE TREBA DA RADITE: Zbog male greške možete da završite kod hirurga

Novosti

Foto: MONDO/BOJANA ZIMONJIĆ JELISAVAC

Svi imamo isti poriv kada nas ujede komarac…

Sa dolaskom toplog vremena stigli su i komarci, a dok ne počne masovno zaprašivanje, ne ostaje nam ništa drugo nego da se mažemo sredstvima protiv insekata ili, pak, da se češemo.

-->

Ovo drugo, kažu ljekari, posljednje je što bi trabalo da radimo.

“Ako se češemo na mjestu ujeda, rizik od infekcije se povećava, naročito tokom ljeta i vrućina. Odnosno, umjesto običnog crvenila i manjeg otoka dobićete zagnojenu kožu i potencijalno mnogo veći problem. U zavisnosti od toga kakvo je vaše zdravstveno stanje i imunološki sistem, infekcija može da dovede do apscesa koji će zahtijevati hiruršku intervenciju”, objašanjavaju sa britanskog instituta za kožne bolesti.

komarac

Osim toga, češanje mjesta ujeda može da dovede do alergijske reakcije. Takođe, povreda na ovom dijelu kože može da prouzrokuje oticanje.

“Češemo mesto ujeda, rana počinje da krvari, oslobađaju se određene biološki aktivne supstance koje će imati za cilj da zaustave krvarenje. Sve to pokreće još jedan niza biohemijskih reakcija koje mogu da dovedu do stvaranja otoka”, kažu lekari.

Ono o čemu malo ko razmišlja jeste da komarci mogu da prenose infekcije, pa ako temperatura poraste nakon ujeda insekata, treba se obratiti ljekaru.

(Mondo)