KAD UREĐUJETE DNEVNU SOBU PRAVITE OVE VELIKE GREŠKE: Zbog njih kuća izgleda neuredno, jeftino i bez ukusa

Novosti

U nastavku vam donosimo nekoliko veoma bitnih i korisnih informacija o uređenju dnevnog boravka. 

Obratite pažnju i izbjegnite sljedeće greške. 

1. Nedostatak tepiha ili tepih nepravilne boje

-->
1

Mali tepisi donose disbalans prostorije, zato izaberite pravu veličinu tepiha za vašu sobu. Veliki tepisi vizuelno povećavaju sobu i enterijer dobija kompletan oblik.

2. Ne potcjenjujte moć jastučića
2

Jastučići za sofe su udobni i stvaraju relaksirajuću atmosferu. Kada ih budete kupovali, uzmite u obzir kakav vam je namještaj. Ako je somotski ili velurni, ne uzimajte pamučne ili lanene tekstile. Za manji namještaj koristite manje stvari, a za veliki veće jastuke.

3. Sredina prostorije je previše stresna

3

Dnevna soba zahtijeva svijetli akcenat. To može biti kamin, umjetničko delo, ogledalo, slika – bilo šta što odvraća pažnju. Možete napraviti zonu za odmor, gde ćete naglasiti kontrast boja ili miješanje nekih složenih.

4. Stare presvlake za namještaj

4

Kada mijenjate presvlake, one mogu pretvoriti sobu u modernu prostoriju sa stilom. Mijenjajte i slike na zidovima u zavisnosti od raspoloženja i godišnjeg doba.

5. Biljke u malim saksijama

5

Bolje je da stavite velike biljke u saksije, nego male na prozorskim okvirima. Na ovaj način će vam soba izgledati veća i udobnija.

6. Jedino svjetlo u sobi je na plafonu

6

Svjetlo stvara atmosferu. Zbog toga se ne treba osloniti samo na luster u centru sobe. Stvorite svoj sistem osvjetljenja i na drugim mjestima (za čitanje, tavanica, pod i slično).

7. TV koji nije na pravom mjestu

7

Najbolje mjesto za TV je prazan zid. Ne instalirajte ga blizu prozora, jer će biti bolno za oči i onemogući će vam da vidite čisto. Razmak između TV-a i sofe zavisi od veličine: trebalo bi da bude jednak 3-5 dijagonale.

8. Vaša sofa je postavljena uz zid

8

Ovo pravilo važi za velike prostorije. Ako imate priliku da postavite sofu dalje od zida, to i učinite. Vizuelno ćete povećati prostor i učiniti ga udobnijim. Sofa koja se nalazi uz zid stvara osjećaj kao da ste u studiju za ples, a ne dnevnoj sobi.

9. Tamni namještaj sa svijetlom tavanicom

9
Ako kupite namještaj tamne boje u sobi sa niskom tavanicom, onda ćete učiniti da izgleda tijesno i skučeno. Izaberite manje sofe i stolice u svetlim ili neutralnim nijansama.

10. Vaše zavjese smanjuju prostor

10
Beznačajna sitnica kao što su zavjese dosta utiču na izgled. Važno je da zavjese budu što šire kako bi plafon i dnevna soba izgledali veći. Izaberite svjetlije boje od ostatka namještaja i tekstila u sobi.

11. Izaberite namještaj prema vašem dizajnu, a ne ličnim prioritetima

11

Ako je neki namještaj lijep, ne mora da znači da će pristajati vašem domu. Postarajte se prvo da je udoban – isprobajte ga. U suprotnom ćete ih rijetko koristiti i zauzimaće vam prostor.

12. Namještaj koji je izgubio svrhu

12

Postoji moda i kod namještaja. Na primjer, glomazni namještaj sa naslonima za ruke je odavno izašao iz mode i obratite pažnju na prave linije ili oštre siluete. Možete izabrati tradicionalnu sofu ili neke neočekivane i moderne boje.

13. Loše postavljene slike

13
Savršena pozicija je 153 cm od nivoa poda (za centar slike). Ako imate dosta fotografija, napravite galeriju umjesto običnih ramova.

14. Namještaj neodgovarajuće veličine

14

Najčešća greška je kada ljudi stavljaju u sobu namještaj koji nije pravilne veličine, posebno kada je riječ o sofama – zbog toga sobe izgledaju manje. Ako imate veću dnevnu sobu, onda možete priuštiti sobnu sofu. Za manje sobe su dobre sofe iz više dijelova i stolice.

15. Zanemarujete funkcionalnost dnevne sobe

15

Ako imate pravougaonu sobu, možete ispraviti oblik uz pomoć kabineta ili police – kvadratni oblik je lakši za pravljenje balansa. Dnevna i spavaća soba uvijek treba da budu blizu prozora kako bi bili dalje od ulaza. Dnevnu sobu i kuhinju možete da aranžirate kako želite, ali je bolje da kuhinja bude bliža prozoru i da ima dovoljno svjetla. Dnevna soba i trpezarija bi trebalo da imaju dovoljno prostora i da budu na jednom mjestu. Radna i dnevna soba bi trebalo da imaju manje uglove i dodatni izvor svjetlosti.

16. Praćenje samo jednog stila

16
Ako date prednost određenom stilu enterijera bez odstupanja, soba će izgubiti toplinu i postat će jednolična. Pomešajte svoj omiljeni stil sa drugim: električni, retro, drveni i mnoge druge opcije koje će vam ulepšati prostor. Nikada nećete želeti da ga napustite!