ISKUSNI BAŠTOVANI SAVJETUJU – EVO KAKO TREBATE OKOPAVATI BAŠTU: U pitanju je samo 1 jedini trik, NE BOLE LEĐA, NE BOLE NOGE …

Novosti

Kiša, sunce, kiša, sunce – tipično proljetno vijeme je pravi recept da sve u prirodi buja. Ali, uz vaše cvijeće i voćebujaju, nažalost, i trava i korovi pa je plevljenje mukotrpan posao. Da biste olakšali sebi, poslužite se jednostavnim trikovima.

Za početak, dobro naoštrite alat – ivice ašova i motike prevucite nekoliko puta finom turpijom za metal. Iznenadićete se koliko će lakše ulaziti u zemlju. Zatim premažite čitavu površinu ašova običnim, jestivim uljem. Zvuči “šašavo” ali ništa nije teže nego izvlačiti ašov za koji se lijepe veliki komadi zemlje. Umesto da svaki čas prekidate ritam da biste ga oslobodili naslaga blata, sve će ići “kao podmazano”. 

Od dugog rada, svako rizikuje da dobije žuljeve na dlanovima. Međutim, nije lako raditi ni u rukavicama po toplom danu – ruke se znoje, svaki čas morate da ih skidate. Ako ste među onima koji ih ne trpe, obmotajte tanak sunđer oko držalice i učvrstite ga gumicama. Ne samo da ćete zaštiti kožu dlanova, već je držanje deblje držalice lakše. 

-->

Konačno, kad plijevite travu oko cvijeća, kleknite da vam bude lakše. Ali nemojte klečati direktno na zemlji! Potrudite se da uvijek pri ruci imate parče čvrstog stiripora, takozvanog stirodura, dovoljno velikog da na njega možete da kleknete. U prodavnici baštenskog pribora i alata može se kupiti i specijalni podmetač za ovu svrhu i nije previše skup. Ali i sami možete da napravite jednu verziju toga, od jeftinijeg materijala – izolatorne navlake za cijevi od posebnog, savitljivog stiropora. Trajaće vam barem jednu sezonu, a koljena ćete sačuvati.

(Lepa i Srećna)