IMATE LI MODRICE PO TIJELU, A NISTE SE NIGDJE UDARILI?: Ovih 5 znakova ne smijete ignorisati, JEDAN JE KOBAN!

Novosti

Redovan pregled ili samopregled može vam pomoći u prepoznavanju i sprječavanju mnogih opasnih bolesti.

Čak 70 posto slučajeva raka dojke otkrivaju sami pacijenti. Gotovo svaka žena zna kako može provjeriti grudi, no vrlo malo njih zna kako provjeriti stanje oka, jezika i kože. Donosimo vam zato signale na koje biste trebali obratiti pažnju kako biste ostali zdravi.

Ovo je 7 promjena u tijelu koje mogu biti znakovi zdravstvenih problema.

-->

 NAGLO STE SMRŠALI

Razlozi za iznenadne promjene u težini mogu biti različiti:

Poremećaji štitnjače mogu dovesti do toga da ona proizvodi previše ili nedovoljno hormona, što može rezultirati drastičnim promjenama težine.

Nedostatak sna također može biti još jedan razlog. Budući da vaše tijelo percipira nedovoljno sna kao stres, počinje pohranjivati masnoće.

Fluktuacija tjelesne težine također može biti uzrokovana hormonalnim disbalansom koji je posebno vidljiv prije početka ciklusa. U tom slučaju, preporučuje se da posjetite ginekologa, ali i da provjerite razine hormona.

dijeta

MODRICE NA TIJELU BEZ IKAKVOG RAZLOGA

Ako se masnice, bez ikakvog razloga, često pojavljuju na vašem tijelu, to je znak da nešto u vašem tijelu ne radi ispravno. Masnice se mogu pojaviti iz raznih razloga, poput nedostatka vitamina ili bolesti povezanih s krvlju.

Nedostatak vitamina C, na primjer, može dovesti do problema s metabolizmom koji mogu uzrokovati pojavu modrica.

Vaskulitis također može biti jedan od razloga. Riječ je upali krvnih žila, a uzrokuje promjene na zidovima krvnih žila, uključujući zadebljanje, slabljenje, sužavanje i ožiljke

Smanjenje broja trombocita (stanice odgovorne za zgrušavanje krvi) i njihovo brzo raspadanje mogu dovesti do pojave masnice. Najbolje je da se posavjetujete s liječnikom.

modrica


JEZIK

Boja vašeg jezika može ukazati i na prisutnost različitih bolesti.

Bijeli sloj označava da postoje problemi s probavom. Ako je vaš jezik uvijek bijeli i često imate bolove u trbuhu, trebali biste što prije vidjeti gastroenterologa.

Problemi s jetrom ili žuči mogu uzrokovati žuti jezik prekriven vrlo debelim slojem. U ustima se može pojaviti i gorak okus. Kao i kod ostalih slučajeva, preporučujemo da posjetite liječnika ako primijetite ove simptome.

Sivo žućkasti sloj na jeziku pojavljuje se kod kroničnih bolesti crijeva ili kada je tijelo dehidrirano.

jezik-zdravlje

NOKTI

Nokti su po pravilu glatki, ravni i imaju istu boju. Ako primijetite da su vam nokti deformirani ili je došlo do promjene u boji, to može biti iz nekoliko razloga:

Ako se na noktu pojavljuju žute, smeđe ili crne mrlje i pruge, to je signal gljivične infekcije. Otiđite kod dermatologa – on će otkriti vrstu gljivica te će vam naći odgovarajući tretman liječenja.

Imajte na umu da nedostatak vitamina D, B1, kalcija i željeza također može dovesti do promjena na noktima

Bijele mrlje na noktima, lomljivost i mala udubljenja mogu biti znak reumatizma. Ne zaboravite posjetiti dermatologa kako biste otkrili razlog deformacije.

nokti


DESNI

Ako zdrave desni odjednom postanu crvene ili natečene, onda je to alarmantan signal.

Gingivitis je bolest kada se sluznica upali oko određenog zuba. To uzrokuje krvarenje desni i možete osjetiti bolne reakcije na hladnu i vruću hranu.

Parodontna bolest uzrokuje polagano propadanje desni. Korijeni zuba postaju nepokriveni i ostaju nezaštićeni dok se pukotine između zuba povećavaju.

Ukoliko primijetite ove promjene odmah posjetite zubara.

desni