I PREČESTO PRANJE MOŽE DA BUDE ŠTETNO: 5 tipičnih grešaka koje uništavaju zube

Novosti

Čini nam se da su za pravilnu oralnu higijenu potrebni samo četkica, pasta za zube i par minuta vremena, ali varamo se. Dobra higijena usne šupljine i pravilna zubna nega smanjuju šanse za zarazu od bilo koje bolesti. Zato je važno da zube pravilno održavamo. Evo nekoliko tipičnih grešaka koje svi pravimo.

Prejako četkanje

Prejako četkanje slabi gleđ i vremenom može dovesti do povlačenja desni. Obavezno odaberite četkicu za zube s mekanim vlaknima kako vam desni ne bi krvarile od predugog pranja.

653ec917c4099793665b15d381537fe7-hero

Ne mijenjate redovno četkicu

Ako vam četkica izgleda izuzetno pohabano, a dlake se raspadaju, vrijeme je da promijenite četkicu i kupite novu. Stomatolozi savjetuju da često mijenjate četkicu i kupujete novu jednom u 3 mjeseca.

Ne perete zube dovoljno dugo

Savjetuje se pranje zuba najmanje dva do tri minuta. Pranje zuba duže vreme osigurava da se zubi i usta temeljno očiste

Prečesto perete zube

 Idealno bi bilo da ne perete zube više od dva puta dnevno. Trebalo bi da perete zube jednom ujutru i jednom prije spavanja. Ovo će osigurati pravilnu higijenu zuba.. Ovo će osigurati pravilnu higijenu zuba. Prečesto pranje može oslabiti vaše desni i zube.

Zanemarujete unutrašnju površinu zuba

Nemojte četkati samo spoljnu površinu zuba. Obavezno očistite i unutrašnju površinu jer i tamo zadržava hrana. Zube treba očistiti sa svih strana i sa svih površina, čak i onih koje se ne vide.