FILIP IZ ČAČKA SE ŠOKIRAO KAD JE VIDIO ŠTA MU JE SLETJELO NA KROV: Uhvatio ga je iz kuće u dvorištu, PRIZOR OSTAVLJA BEZ RIJEČI

Novosti

Foto: RINA

Na krov porodične kuće Stranjančević u čačanskom naselju Atenica pre nekoliko dana sletio je nezvan, čudan gost.

Paun raskošnog repa odomaćio se kod Čačana, pa je nakon krova sletio iza kuće, a kako bi ga sklonili na sigurno i spasili od eventualnog napada pasa lutalica, domaćini su ga uhvatili i sada se ptica nalazi u njihovoj kući i dvorištu.

„Ne znamo odakle je doletio i koliko paunovi uopšte mogu da lete. To do sada nismo vidjeli. Otac ga je smjestio na sigurno, tokom noći je u kotlarnici,  a omiljeno mjesto za sada mu je da se popne na frižider. Nahranili smo ga kukuruzom i napojili vodom, a preko dana se šepuri po dvorištu“, rekao je za RINU Filip Stranjančević.

443513-1622213544paun-privatna-arhiva1-iff

foto: RINA

Ovaj Čačanin je na fejsbuk stranici koju prati mnogo građana, podelio neobičnu fotografiju pauna u kućnim uslovima i apelovao da ukoliko je odletio iz nekog domaćinstva da mu se vlasnici jave, kako bi pticu vratili.

„Čuli smo da paunovi vole društvo drugih ptica, zato bi hteli da ga vratimo vlasniku. Ukoliko se niko ne javi poklonićemo ga nekom  ko voli ptice i takođe gaji paunove, kako bi imao sa kim da se druži“, kaže Filip.

Inače, mnogi su se do sada često zapitali da li paunovi mogu da lete ili ne, jer su ih mahom viđali samo u laganoj šetnji u dvorištima i zoološkim vrtovima. Mnogi misle da ptice sa tako debelim i teškim repom nisu prilagođene letenju, međutim u praksi je zapravo drugačije jer kako kažu stručnjaci, paunovi su dobri letači i mogu doseći brzinu leta od 16/17 kilometara na sat.

(RINA)