DOBRO SE PAZITE AKO STE JUČER NEŠTO RAZBILI, NIJE ŠUPLJA PRIČA: Evo kako da spriječite NESREĆU u 2022. – obratite pažnju

Novosti

Bilo da je praznovjerje ili ne, neke običaje treba ispoštovati za Novu godinu jer će sigurno pozitivno uticati na vas.

Za svaki praznik postoje običaji koji su manje ili više popularni, ali su itekako poznati svima. Tako pročitajte 10 običaja koji vam mogu odrediti sljedeću godinu.

Sređene finansije, bez lomljenja i „djeca sreće“

  1. Onoga koga poljubite u ponoć će biti osoba koja će vam biti bliska u narednoj godini, a ujedno ljubljenja i čestitke će vam donijeti mnogo sreće u godini koju dočekujete.
  2. Nemojte u Novu godinu ulaziti sa neplaćenim računima, dugovima ili kreditima.
  3. Ako se u vašoj porodici rode bebe 1. januara, samtra se da će one biti „djeca sreće“
  4. Ukoliko želite da vam u kući bude dosta hrane, da budete u izobilju, da želite da budete siti tokom cijele godine, onda dočekajte Novu godinu sa punom frižiderom.

U Srbiji vjeruju da ukoliko ispoštujete ovaj običaj za Novu godinu sigurno u sljedećoj godini nećete biti gladni.

U nekim domovima se čak sprema isključivo meso koje nije od životinje sa krilima kako hrana ne bi „odletjela“ iz kuće u sljedećoj godini.

  1. Napravite mnogo buke, jer ćete tako otjerati zle duhove i vašu godinu napraviti takvom da bude jača, srećna i da ćete je provesti u veselju.
  2. Nemojte iznositi ništa iz kuće prvog januara, čak ni smeće.
  3. Prvog januara počnite nešto da radite, ukoliko budete vredni imaćete posla u novoj godini i sve će vam biti uspješna poslovno, ali dozirajte posao, jer ako preterate prizvaćete mnogo posla.
  4. Nemojte prati veš ili sudove prvog januara, jer kažu da ovo simboliše da će vam neko otići iz kuće ukoliko to budete radili.
  5. Za doček Nove godine obucite neke nove stvari jer će vam to donijeti mnogo novih „ponavljanja“ u narednoj godini.

Osim što je bitno da u novogodišnjoj noći obučete nešto novo, bitno je i da to nešto bude crveno.

Ukoliko crvena nije vaša boja, onda treba obući haljinu ili odijelo neke druge boje, ali bar jedan detalj u ovoj boji je obavezan.

Zašto?

U okviru vjerovanja za Novu godinu postoji i jedno koje nalaže da se obuče crveno jer će donijeti sreću, a ukoliko odaberete baš crveni veš onda vam sreće u ljubavi neće manjkati.

  1. Nemojte ništa lomiti prvog januara, a nemojte ni plakati jer se smatra da će vas to pratiti tokom cijele godine.

Novi.ba/Alo.rs