ĆUREĆA KOŽA! EVO ZAŠTO SE JAVLJAJU CRVENE TAČKICE: Evo kako ih izliječiti – KORISNO JE ZNATI OVE TRIKOVE!

Novosti

Šta je to ćureća koža, odnosno keratosis pilaris? Većini nas je poznata ta genetska promjena. To su one male, crvene tačkice na nadlakticama, nogama, ili čak na licu. Nisu u nivou kože, ne svrbe, ne bole, ali ne izgledaju lepo. A evo zašto izlaze i kako da ih se riješite.

Ovakva promjena na koži javlja se kada se folikule dlake začepe keratinskim naslagama. Umjesto da neupadljivo rastu, sebum se taloži i oko najmanjih dlačica.

Uzroci i rješenje ćureće kože

Tačan uzrok ovog poremećaja još nije konačno razjašnjen. Često se javlja kod suve kože ili kod ljudi koji pate od kožnih bolesti (poput neurodermatitisa). Međutim, istraživanja su pokazala da je ćureća koža posljedica prekomjerne proizvodnje keratina. To je protein koji tjelesnom tkivu daje stabilnost, takođe je dio spoljašnjeg sloja kože, a javlja se i u noktima i kosi. Ako se pojavi ćureća koža, keratin se skuplja i pravi male kvržice. Rezultat: folikule dlake mogu da se začepe.

Kako da se ponašate ako imate ovaj problem? Srećom, ćureća koža nije zarazna, ali je vrlo vjerovatno nasljedna i neizlječiva.

Ljekari obično preporučuju posebne hidratantne kreme, pilinge i ulja koja sadrže salicilnu kiselinu, ureu ili vitamine. U svakom slučaju, izbjegavajte losione, kreme i druge proizvoda s mirisima i bojama.

Ljetni mjeseci takođe mogu da donesu poboljšanje grube kože zbog veće vlažnosti i sunčevog zračenja, ali ni tada poremećaj neće u potpunosti da nestane.

Evo nekoliko preporuka koje mogu da utiču na poboljšanje stanja vaše kože:

Piling s morskom soli: Pilinzi uklanjaju mrtvu kožu. Ali, budite oprezni, nikako ne koristite jake pilinge.

Sauna: Redovne saune pomažu protiv ovog stanja kože. Znojenjem i detoksikacijom tijela, ten se poboljšava.

Ishrana: Uravnotežena ishrana s puno vitamina i hranjivih sastojaka, kao i dovoljno tečnosti (najmanje dva litra dnevno, po mogućnosti vode) neophodno je za blistavo lijepu kožu.

(Žena Blic)