“ČEK, ŠTA JE OVO? MALO ŽUTO I JURI CESTOM” Čovjek vozio automobil u Hrvatskoj, kad je pored njega ovo proletjelo, ČEKAJTE DOK VIDITE ŠTA JE U PITANJU (VIDEO)

Novosti

Neobična prometala nisu neuobičajena stvar na hrvatskim cestama. poglavito u vrijeme turističke sezone. Obično se tu radi o nekim ograničenim serijama i vrlo rijetkim automobilima ili motociklima, piše Dnevnik.hr.

No postoje i oni još neobičniji. Upravo je jedan takav uočen na cesti kod Posedarja pokraj Zadra.

Video koji je objavljen na Facebook stranici “Prometne zgode i nezgode” pun je zanimljivih komentara, ali malo tko je znao o kakvom se točno vozilu radi.

-->

Iako na prvu djeluje poput žute kante za plastiku na koju je netko montirao kotače radi se zapravo o nečemu drugom. Dapače, uopće nije riječ o nekakvoj kućnoj radinosti.

Riječ je o velomobilu, odnosno o vrsti bicikla s tri kotača u kojem se sjedi polegnuto.

Velomobil je zatvoren što pridonosi aerodinamici, ali i sigurnosti. Sličan je pedalinama i triciklima, ali s potpunim zaštitnim slojem.

Tipični pogonski sklop velomobila zapravo nije sličan biciklu te se sastoji od prednjeg donjeg nosača s jednim ili više lančanika i stražnjeg mjenjača koji su zaštićeni od vremenskih nepogoda i ceste.

Zbog svoje iznimne aerodinamičnosti i male mase velomobil može postići brzine i veće od 50 kilometara na sat.

https://www.facebook.com/bb0653a5-2559-4766-84ba-e435df8879b6