AKO STE ROĐENI U JUGOSLAVIJI ONDA SIGURNO IMATE OVAJ OŽILJAK NA RUCI: Znate Li Od Čega?

Novosti

Da li znate odakle vam na ramenu ožiljak, koji imaju svi rođeni u SFRJ? Ovo pitanje danima je u žiži interesovanja, budući da ga mlađe generacije nemaju.

BSG vakcina je krajnje bezbjedna vakcina, a primejnjuje se u najranijoj dobi novorođenčeta jer efikasno smanjuje rizik od pojave najtežih oblika tuberkuloze.

Ožiljak nakon BCG vakcinacije se formira nakon jednog do dva mjeseca od vakcinacije, a često postoje šale i na račun ljudi sa Balkana – kako ih prepoznati? Pa, po ožiljku od BCG vakcine.

-->
ozi

Prva vakcina koju novorođenče dobija u prvih 24-48 sati života je vakcina protiv tuberkuloze – BCG i aplicira se intrakutano na gornjoj trećini lijeve nadlaktice.

Na mjestu vakcinacije se za oko 2-3 sedmice formira crvenkasta bezbolna papula, koja kod neke djece (10 odsto) prođe kroz period gnojenja i u narednih 1-2 mejseca formira ožiljak.

Kod većine djece nastanak malog ožiljka na mjestu vakcinacije prođe gotovo neopaženo. Postojanje ožiljka se kontroliše 4-6 mjeseci nakon vakcinacije. Formiranje ožiljka izostaje kod manje od 10 odsto djece.

Prema riječima određenih ljekara, djeca koja nemaju ožiljak treba da se ponovo vakcinišu do navršene prve godine života.

Međutim, kod djece starije od 12 mjeseci koje nemaju ožiljak vakcinacija se ne preporučuje jer nema valjanih dokaza da se time postiže odgovarajući učinak, odnosno koristi u smislu zaštite.

Isto tako, kada se govori o vakcinisanoj djeci mlađoj od 12 mjeseci, dokazi o koristi ponovnog vakcinisanja su još uvijek ograničeni.