AKO IMATE OVA 2 ZDRAVSTVENA PROBLEMA, ZABORAVITE NA LUBENICE! Ljekari upozorili – ono u šta svi vjeruju je zabluda

Novosti

Lubenica je jedna od omiljenih ljetnjih namirnica. Vjeruje se da ovo povrće (po definiciji, lubenica pripada rodu slatkog povrća) možete da jedete u neograničenim količinama, bez štete po zdravlje, ali i liniju, budući da se sastoji najviše od vode. Ipak, ovo nije istina. Lubenica se nikako ne preporučuje određenoj grupi ljudi…

Ljekari kažu da su lubenice zapravo praktično zabranjene ljudima koji imaju problema sa bubrezima, tačnije koji imaju pjesak i kamenčiće u ovom organu. Zbog izraženog diuretičkog dejstva, lubenica podstiče povećano ispuštanje pjeska i kamenja iz tijela, što može biti vema bolno. Ukoliko se već jedete, treba je uzimati uz preparate koji “podmazuju” mokraćne kanale i olakšavaju izbacivanje kamenčića i pjeska. 

watermelons

Ljekari su raskrinkali još jedan mit vezano za lubenicu. Zbog velikog sadržaja vode, vjeruje se da ova namirnica pomaže gubitak kilograma. Istina je zapravo da je ova namirnica ima visok sadržaj šećera, što svakako ne može da pospješi mršavljenje. 

-->

Osim toga, lubenica ima visok glikemijski indeks – više od 80 odsto, što znači da ne sprječava glad, već naprotiv – pospješuje apetit i doprinosi gojaznosti. 

Nutricionisti ističu da ne bi trebalo da jedete više od 200-300 g lubenice dnevno, a bez štete po zdravlje i tjelesnu težinu.