4 simptoma koja ne smijete ignorisati! KARDIOLOG POSLAO VAŽNO UPOZORENJE: Ako osjetite ovaj znak – JAVITE SE U HITNU MOMENTALNO

Novosti

Kardiolog Urgentnog centra nabrojao koje signale tijela ne smete da ignorišete – skok ili pad krvnog pritiska i bol u grudima nisu jedini!

Kardiolog Urgentnog centra Predrag Mitrović kaže da varijacije u temperaturi loše utiču na organizam i da ljudi ne smeju da ignorišu simptome koji mogu imati ozbiljne posljedice.

Iz vrućine u nevreme, tako se očekuje da bude ovoga vikenda. Mnogi su ovih dana umorni, bezvoljni, dekoncentrisani… Zbog temperatura trpi cijeli organizam, naročito srce – to bilježe i ljekari Urgentnog centra. 

Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra rekao je u Dnevniku RTS-a da vremenske prilike definitivno utiču na organizam. Povećen je broj pregleda, kojih je noćas bilo 119, navodi Mitrović.

kardiolog

“Gušenje je osnovni simptom, bol u grudima. Od bolesnika, najčešće se javljaju oboljeli od srca, naročito hronični bolesnici, vreme direktno utiče na zdravlje i srce. Ova temperatura i povećan, ili smanjen unos tečnosti, direktno utiče i na vaskularni sistem. Ubrzani srčani rad, nepravilan rad srca, sve to ukazuje na metabolički disbalans vezan za tečnost”, dodao je Mitrović i istakao da je najčešći poremećaj srčanog ritma. Javljali su se, napominje, i zdravi ljudi, sa gušenjem i pritiskom na grudima.

Upozorio je da su simptomi koje građani ne smiju da ignorišu gušenje, bol u grudima, povišen ili snižen krvni pritisak.

“Biće varijacija temperature, meteorolozi očekuju od pet do osam stepeni, što je katastrofa za organizam. Ne istrčavajte na ulicu, budite u prostoriji prijatne temperature. Možemo da održavamo našu mikroklimu. Bitno je da sjedimo u prostoriji, ili da budemo napolju, ali da nemamo varijaciju temperature”, naglašava Mitrović.

Dosta se javlja pacijenata koji imaju simptome produženog kovida.

“Dolaze bolesnici koji imaju upale srčanog mišića ili kese, oni se mogu liječiti i kod kuće nakon pregleda. Nismo u mogućnosti da direktno utvrdimo da li je kovid uzrok na direktan način”, rekao je on.

(MONDO)