ŽENE LUDE ZA OVOM RUŽOM ALI RIJETKO KOME USPIJEVAJU: Donosimo vam savjete kako da UZGAJATE RUŽU STABLAŠICU, sa ovim će vam CVJETATI KAO LUDE

Cvijeće Novosti

Ruže stablašice sadimo slično kao i sadnice klasičnih ruža. Razlika je u tome da cjepljeno mjesto na korjenovom vratu ne mora biti ispod razine zemlje, već sadnicu sadimo na dubinu kako je rasla i u rasadniku – cjepljeno mjesto je u razini zemlje. Kako bi spriječili oštečenja stablašica od vjetra, obavezno moramo postaviti kolac uz sadnicu i to na način kako je prikazano na slici.

sli

Ruže stablašice su osjetljivije na smrzavanje od standarnih ruža. Odabirom zaštićenog mjesta gdje ćemo ih saditi smanjujemo taj rizik. Stablašice možemo saditi i u veće tegle ili neke slične posude. Tako posađene pametno je preko zime pospremiti u zatvoreni prostor. Poželjno je krošnju pred zimu zamotati papirnatom ili jutenom vrećom. Prije toga krošnju možemo ispuniti slamom. Stablašice se mogu zaštiti i umatanjem krošnje granama crnogorice.

82716520-781065295729725-7582860659117785088-n

Rezidba se obavlja u proljeće, a prilagođavamo ju načinu rezidbe grupe ruža u koju spada na deblu nacjepljena sorta.
Zaštita od štetnika i bolesti ne razlikuje se od klasične zaštite ruža. Kod mjera njege imamo i odstranjivanje divljih izbojaka. Kod ruža stablašica razlikujemo dvije vrste divljih izbojaka koji se izgledom dosta razlikuju. Jedni mogu tjerati iz korijena, a njih se rješavamo bilo čupanjem dok su mlađi, bilo odgrtanjem i rezanjem pri osnovi kod korijena. Druga vrsta divljih izbojaka može tjerati iz debla i to češće prvih par godina, a njih kidamo pri osnovi čim ih primjetimo dok su još mali. Ukoliko ih ne bi odstranjivali, mogli bi narasti i do 2 m. Mjera njege je i odstranjivanje ocvalih cvjetova. To radimo isto kao i kod standarnih ruža. Kod pokrivača preporučamo da odredite visinu do koje želite da vam krošnja visi i povremeno je na toj visini potšišate. To se osobito odnosi na jako bujne pokrivače kao što su Bodenabend i Heidekonigen.

-->