VRTLARKA VAS SAVJETUJE! Uzgojite na prozoru DOMAĆI PARADAJZ I KRASTAVCE, uz ove trikove imat ćete uvijek SVJEŽE I UKUSNO POVRĆE!

Cvijeće Novosti

Iako mnogi od nas na prozorima uzgajaju cvijeće i druge sobne biljke, malo nas koristi ovaj prostor za uzgoj nekog povrća. Ako već dugo sanjate o uzgoju sočnih rajčica, hrskavih krastavaca ili mirisnih biljaka, ali nemate vrt, bez brige. Mnogo povrća može niknuti i procvjetati u prostoru koji vam mogu ponuditi prozorske daske.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako uzgajati svježe i ukusno povrće i začinsko bilje na svojoj prozorskoj dasci, a vjerujte nam, za to ne trebate imati zeleni plac. 

Napravite okomiti vrt od plastičnih boca.

1
Najbolji dio ovog “uradi sam” vrta je što možete reciklirati neželjenu plastiku i maksimalno iskoristiti svoj prozor. Bilje i povrće rastu kroz izreze u bocama, a gornje boce povezane su s donjim. Na čepovima i dnu boca postoje rupe koje omogućuju kapanje vode iz gornjih slojeva u donje. Donji sloj ove konstrukcije napravljen je od boca koje sakupljaju vodu koju možete ponovo koristiti za zalijevanje vašeg vertikalnog vrta.

Možete pokušati uzgajati i veće biljke poput cherry paradajza i krastavaca.

2

Ova vrsta vrta paradajza uključuje plastične boce koje služe kao žardinjere i veće plastične posude koje podupiru cijelu strukturu i skupljaju otpadne vode. Paradajz možete saditi u vremenskim intervalima kako biste ga mogli neprestano brati.

3
Tradicionalne sadilice pogodne su i za uzgoj čeri paradajza.

Krastavci su biljke penjačice, pa će im trebati neke žice ili užad kao potpora.

4

Možete početi s uzgojem luka 

5
Na primjer, možete napraviti mali vrt od luka od velike plastične boce. Trebat ćete odrezati vrh boce i u jednakim razmacima napraviti rupe, kao što je prikazano na gornjoj slici 1. Sloj po sloj dodajte zemlju i stavite luk duž površine boce tako da je gornjim dijelom okrenut prema rupama (tu će kasnije niknuti), kao što je prikazano na slici 2. Na kraju, stavite malo luka na gornji sloj tlo, kao što prikazuje slika 3. Redovno zalijevajte luk i uskoro ćete vidjeti puno zelenih listova.

6
I evo još nekoliko ideja o uzgoju luka koje bi vam mogle biti korisne:

Slatki grašak se također može rađati na prozorskoj dasci, samo zapamtite da mu treba podrška.

7