Uzgoj Hortenzije U Saksiji: Ove Vrste Sigurno Uspevaju, A Ovako Se Pravilno Održavaju!

Cvijeće Novosti

Kako biste dobili najveći broj cvetova u sezoni razmotrite samo varijante hortenzije koje cvetaju više puta. Ove biljke poseduju cvet početkom sezone, ali i kasne pupuljke, nastavljajući da cvetaju tokom godine i konstantno prebacujući cvatom iz godine u godinu

Kada biramo biljke koje želimo da sadimo u novoj sezoni, moramo imati na umu da vrste koje rastu ili cvetaju samo u određenom periodu godine ili traju samo jednu sezonu, nisu jedine opcije na tržištu. Posebno kada se radi o biljkama koje dobro uspevaju u saksijama. Cvetne vrste kao što je hortenzija mogu biti veoma lako zasađene, održavane i predstavljaju opciju koja traje dugo. Za razliku od jednogodišnjih biljaka, hortezije mogu prerasti svoje sadilice, dodajući još jednu sezonu terasi ili dvorištu.

Kada kupujete hortenzije kako biste ih sadili u saksijama i žardinjerama, uvek tražite vrstu „hydrangea macrophylla“. Možete uživati u ovom cveću zbog njegovih velikih bujnih cvetova iz godine u godinu, za razliku od cvećarskih hortezija koje cvetaju svega nekoliko nedelja i zatim završavaju svoju sezonu, i nikada neće moći da prezime.

Kako biste dobili najveći broj cvetova u sezoni razmotrite samo varijante hortenzije koje cvetaju više puta. Ove biljke poseduju cvet početkom sezone, ali i kasne pupuljke, nastavljajući da cvetaju tokom godine i konstantno prebacujući cvatom iz godine u godinu.

„Endless Summer“ je vrsta dostupna u različitim opcijama. Originalna endless summer hortenzija nudi plave ili roze cvetove. „BlushingBride“ poseduje bele latice, koje tokom vremena ustupaju mesto plavim i roze nijansama. „Twist-n-Shout“ dolazi kao prva višegodišnja hortenzija, a proizvodi roze ili zelenkaste latice na crvenim stablima. Najnovija vrsta, „BloomStuck“, nudi predivne ljubičaste ili roze cvetove na crvenim granama. Sledećeg proleća možemo očekivati i „Summer Crush“ sortu, koja cveta sa predivnim malina crvenim laticama.

Onda kada odlučite koju ćete od višegodišnjih hortenzija kupiti, osigurajte da one poseduju prave proporcije za sadnju. Stručnjaci preporučuju sadilice od oko 38 cm u obimu, posebno za vrstu „Endless Summer“. Oni takođe sugerišu upotrebu pripremljene mešavine, radije nego baštenskog zemljišta, koje može biti preteško za optimalne performanse hortenzije.

Postavite svoje cveće na terasu, trem ili negde u dvorištu, gde će dobijati dovoljno svetlosti, ali ih ne izlažite potpuno suncu niti punoj senci, jer su jutarnje sunce i popodnevna hladovina idealni za ovu biljku.

Takođe, proveravajte svoje hortenzije svako veče kako biste se uverili da poseduju dovoljno vode. Imajte na umu da one vole da budu u vlazi i nikada ne dozvolite da se njihovo zemljište osuši, ali im opet, preterano natapanje može škoditi. Ukoliko planirate da putujete i nećete biti u mogućnosti da zalivate svoje biljke, prenesite ih u punu senku.

Ako odlučite da sadite hortenziju ovog proleća, moći ćete da uživate u njenom cvatu sve do zime, kada je potrebno da ih prenesete u bilo koji zatvoren prostor gde im se zemlja neće potpuno smrznuti. Održavajte iste količine vlage u korenju tokom zimskog perioda, nakon čega ih ponovo možete izneti iz garaže ili šupe kako bi u njima ponovo uživali na otvorenom, tokom još jedne sezone.