ISKUSNI BAŠTOVANI SAVJETUJU: Hortenzije raskošno cvjetaju i mijenjaju boju, samo pod 1 uslovom – EVO ŠTA TREBA DA URADITE

Cvijeće Novosti

Vole „mjestimično“ izlaganje sunčevoj svetlosti, i ako ih imate u saksijama po kući, ujutru ih osunčajte pa ih popodne ostavite u sjenci. Nemojte da cijeli dan budu izložene jakoj svjetlosti, a pročitajte još koje cvijeće voli tamu

Hortenzije su omiljeno cvijeće, uspijevaju i u bašti i u saksijama, a ovo su najvažniji savjeti kada su u pitanju zalivanje, sadnja, orezivanje i sve drugo što vas zanima.

Hortenzije su popularno cvijeće, a širok izbor varijanti znači da ima i patuljastih koje možete držati kod kuće, i „džinovskih“ koje će biti predivan ukras dvorišta i bašte.

-->

Kako se gaje hortenzije? Postoji nekoliko trikova koje bi trebalo da znate. Sađenje, zalivanje, orezivanje, dodavanje dohrane ili mijenjanje boje, evo svih savjeta!

Pravilno sađenje

Hortenzije se sade u proljeće, u rupu koja je duboka kao korijen, i dva do tri puta šira. Nježno rastresite korijenski sistem, i posadite ih u bogatu zemlju. Tokom prve nedelje trebaće joj više vode nego uobičajeno, pa je zalivajte svakog dana, piše “Alo”.

Hortenzije vole plodnu zemlju koja dobro propušta vodu. Možete dodati kompost i organsko đubrivo, ali dohranu ograničite na dva do tri puta tokom sezone, u suprotnom, neće cvjetati.

113633-hortenzije-ls

Vole „mjestimično“ izlaganje sunčevoj svjetlosti, i ako ih imate u saksijama po kući, ujutru ih osunčajte pa ih popodne ostavite u sjenci. Nemojte da cijeli dan budu izložene jakoj svjetlosti, a pročitajte još koje cvijeće voli tamu!

Potrebno je tri puta nedeljno dobro ih zaliti, i to ujutru, jer će tada bolje iskoristiti vodu. Nemojte ih zalivati popodne!

Sve ste uradili kako treba, a neće da cvjetaju?

Ako hortenzije ne cvjetaju, baštovani kažu da postoje tri moguća razloga za to.

Previše đubriva – nađubrite ih samo dva do tri puta tokom sezone.
Oštećenje od mraza – ako su u bašti, moguće je da ih je oštetio mraz tokom zime. Obavezno po zemlji pospite malo slame ili grančica da zaštitite biljku.
Orezivanje – ne smete pretjerano da orezujete, samo skidajte grančice koje su uvenule ili su ih oštetile napasti i bolesti.

Ako ste kupili bijelu i pročitali savjete o tome kako da joj menjate boju, budite oprezni. Jedino što će hortenziji promijeniti boju, a da ne ugrozi biljku, je promjena pH vrijednosti zemlje. Potrebno je da kupite dohranu na kojoj piše da menja kiselost zemljišta, ali možete probati i prirodno – talog kafe ili sirće pomoći će da promijene boju iz bijele u plavo.

Za ružičastu boju potrebna je baznija zemlja, usitnjeni krečnjak ili pepeo će izmeniti kiselost, ali znajte da je potrebno mnogo više vremena da zemlja postane bazna, nego kisela. Zbog toga mnogo ljudi radije „boje“ hortenzije u plavo.