INFUZIJA ZA CVIJEĆE: Oporavlja, pospješuje rast biljaka, a pravi se od samo 2 sastojka! CVJETAT ĆE KAO LUDO (RECEPT)

Cvijeće Novosti

Glavna komponenta nege je pravovremeno i pravilno đubrenje. Međutim, cvijeću treba pažnja i ljubav, kao i redovni tretmani koji mu umnogome mogu pomoći da bude raskošno i lijepo.

Pored organskih dodataka za sobno cvijeće, koje možete naći u svim poljoprivrednim apotekama, jednako korisni za biljke mogu biti i rastvori iz domaće radinosti, a mi smo pronašli recept za jedan u koji se kunu i iskusni cvjećari.

Da li ste znali da aspirin, osim što se koristi u medicinske svrhe, može da pospješi i rast biljaka i pomogne im da se oporave. 

-->
ljubicice-cvecara-jelena-zemun-1

U aspiriniu se nalazi salicilna kiselina koja zajedno sa osatlim sastojcima pomaže u rastu biljaka.  Aspirin je koristan za sve vrste biljaka, bilo da ih gajite u dvorištu ili u saksijama, jer ih čini otpornijim i pospješuje njihov rast.

Sve što vam je potrebno za ovaj rastvor je jedna tableta aspirina i jedan litar destilovane vode.

Priprema:

Izmrvite tabletu i, ubacite u vodu, promešajte s vremena na vrijeme, sve dok se ne otopi. Ovim rastvorom možete zalivati ili prskati biljke, jednom nedjeljno za najbolje rezultate. 

Evo kako rastvor djeluje na biljke: 

Djeluje na razvoj korjena.
Redovnom upotrebom cvijeće postaje bujnije.
Posprešuje rast tako što sprječava pojavu gljivica. Apsirin može da spreči proizvodnju etilena koji najčešći uzrok zbog koga biljke uvenu. 
Aspirin je odličan i za rezano cvijeće. I u ovom slučaju aspirin je od pomoći. U vazu sa cvijećem dodajte izmrvljenu tabletu i ono će duže ostati svježe.