AKO OVAKO ZALIVATE SOBNE BILJKE, UNIŠTIT ĆETE IH: Zlatni savjet da cvjetaju i listaju kao lude!

Cvijeće Novosti

Foto: Shutterstock

Svi želimo da naše biljke rastu kao lude, ali pravimo neke greške zbog kojih one propadaju.

Ostala vam je kafa od jutros, možda voda od tjestenine, ili gazirano piće od sinoć, pa mislite da ako malo pomiješate sa vodom i time zalijete biljke, to neće imati posljedice po njih. Ali, prevarili ste se! S druge strane, uzimajući u obzir koliko je voda dragocjen resurs i da je ne bi trebalo trošiti u velikim količinama, za vas smo istražili čime sve možete zalivati svoje kućne biljke, a šta bi trebalo izbegavati po svaku cenu.

-->

Da bi biljke preživjele, treba im voda, a ponekad su im potrebne baš velike količine. Ipak, činjenica je da voda postaje sve vrijedniji resurs u zemljama širom svijeta, posebno zbog čestih nestašica i suša. Upravo zbog toga trebalo bi da nađemo druge izvore koji će poslužiti za zalivanje naših biljaka, a da to nije samo voda sa česme. Postoje tečnosti koje su bolje od „česmovače“, ali i one koje su lošije od nje.

Kišnica je „zlato“ kada je u pitanju voda za zalivanje, zato što je meka i sadrži nizak nivo soli. Problem je što kiše nema svaki put kada vam je potrebna tako da bi trebalo pronaći načine za sakupljanje i čuvanje kišnice. Ako imate krov ili nadstrešnicu gdje možete postaviti cisternu ili bure, onda je to idealno rešenje za čuvanje i sakupljanje ove dragocjene tečnosti.

Voda u kojoj blanširate ili kuvate povrće često je bogata vitaminima i mineralima koji mogu pomoći biljkama. Ako ovu tečnost ne iskoristite za neku laganu supu ili čorbu, možete je koristiti za zalivanje. Vodite računa da u vodi kojom zalivate nema soli, šećera, ulja ili skroba. Tečnost bi trebalo iskoristi čim se ohladi da biste spriječili razvoj bakterija.

sobne-biljke1

Kada riješite da mijenjate vodu u akvarijumu, tu tečnost možete koristiti za zalivanje biljaka zato što je ova voda bogata mineralima koji će im koristiti. Nemojte koristiti onu vodu iz akvarijuma koja ima soli u sebi.

Svaki izvor svježe vode kao što su ribnjak, jezero, jezero za navodnjavanje ili potok, odličan je izbor za biljke. Vodite računa o industrijskim izvorima zagađenja, ali ako ima biljaka i životinja, vjerovatno je dobra za zalivanje.

Pokušajte da sačuvate vodu koju čekate da isteče sa slavine dok ne dobijete toplu ili hladnu. Postavite činiju u sudoperu i zadržavajte vodu koja bi inače otišla niz slivnik. Na ovaj način čuvate veliku količinu vode na duži vremenski period.

Otopljen led je odličan izbor za vaše biljke. Sačekajte da se u potpunosti otopi prije zalivanja ili stavite komadiće leda u saksiju, ali tako da ne dodiruje biljku.

(Stil)