4 savjeta da orhideje opstanu tokom zime i dočekaju proljeće okićene cvjetovima: TAJNI TRIKOVE KOJE MALO KO ZNA

Cvijeće Novosti

Orhideje  su omiljeno sobno cvijeće mnogim ženama. Ove cvjetne ljepotice na poseban način doprinose dekoraciji doma, ali su isto tako i zahtjevne za njegu.

Da bi orhideje uspješno preživjele hladniji period godine i dočekale proljeće okićene cvjetovima, potrebno je da im obezbijedite posebne uslove tokom jeseni i zime, piše Telegraf.rs.

1. Pažljivo odaberite mjesto

-->

Poznato je da orhideje vole svjetlost, ali ne i direktno izlaganje suncu. Zato saksije sa ovim biljkama postavite u blizini direktnog izvora svjetlosti, u prostoriji u kojoj ima najviše prozora.

Pozicionirajte ih tako da sunce ne dopire direktno do njih – u suprotnom, počeće da propadaju.

2. Povedite računa o vazduhu

Od velike važnosti da saksije sa ovim cvijećem ne držite na mjestu na kom “udara promaja”.

Primjera radi, mnoge domaćice biraju da orhideje drže na prozorskom simsu, ali često otvaraju prozor, ostavljajući saksije sa biljkama na milost i nemilost promaji. Zbog toga orhideje počinju da gube pupoljke.

Važno je znati da je ovaj cvijet izuzetno osetljiv na na nestabilne temperature vazduha, kao i na strujanje vazduha. Zato pažljivo odaberite mjesto na koje ćete staviti saksije sa orhidejama, a posebno vodite računa ukoliko se grejete preko klima-uređaja da vazduh ne ide direktno na njih.

3. Pažljivo ih zalivajte

Osjetljivim orhidejama ne prija ni previše, ali ni premalo vode. Ukoliko ne znate koliko često bi trebalo da zalivate orhideje tokom jeseni i zime, obratite pažnju na listove i koren.

Ako listovi postanu smežurani, vrijeme je da zalijete biljku. Isto pravilo važi i ako primijetite da je korjen počeo da poprima sivkastu ili belu boju.

Orhideje uvijek zalivajte destilovanom vodom koja je odstojala na sobnoj temperaturi, a s vremena na vrijeme možete im priuštiti i infuziju od zelenog čaja.

4. Povećajte vlažnost vazduha

Kad stignu jesen i zima, neminovno je zagrijaavanje prostorija, a to predstavlja još jedan rizik za orhideje, jer njima ne prija suv vazduh. Da biste povećali vlažnost vazduha, s vremena na vreme porpskajte ih vodom iz boce sa raspršivačem.

Dobro rješenje je i da u podložak saksije poređate kamenčiće, prelijete ih vodom i potom saksiju sa orhidejama spustite na kamenčiće. Tako ćete napraviti malu vlažnu oazu u kojoj će orhideje lijepo napredovati.