ZBOGOM ispucalim petama uz 4 kućna lijeka!

Novosti Zdravlje

1. PJENA ZA BRIJANJE

Nanesite veću količinu pjene za brijanje na stopala. U većoj posudi pomiješajte jednaku količinu vodice za ispiranje usta i toplu vodu te dobro natopite peškir. Dok su stopala još napjenjena omotajte ih ručnikom i ostavite da odstoji oko pola sata.

Istim peškirom lagano trljajte stopala skidajući pjenu. To će ukloniti grubu i suhu kožu, a stopala će postati glatka i mehka. Na kraju tretmana nanesite kremu za stopala za dodatnu hidrataciju.

2. BILJNO ILI MASLINOVO ULJE

Ovo je još jedna vrlo efikasna metoda, a sve što trebate jest malo maslinovog, biljnog ili kokosovog ulja. Prstima nanesite ulje na stopala i dobro izmasirajte, lagano trljajući kritična mjesta.

Radite li to navečer, nakon što ste utrljali ulje navucite par čistih pamučnih čarapa i oostavite preko noći. Kada se probudite stopala će vam biti mehka i hidratizovana, a ružna ispucana koža će nestati. Ovu metodu možete koristiti nekoliko puta sedmično ukoliko su vam stopala jako suha, a pete ispucane.

3. VAZELIN

Vazelin je još jedno odlično sredstvo protiv raspucanih i pocrnjenenih stopala. Samo ga nanesite po cijelim tabanima i obucite čiste pamućne čarape za spavanje.

Ukoliko to radite tokom dana, ostavite čarape sve dok vam stopala potpuno ne upiju vazelin i ne postanu glatka i meka.

4. SOLNA KUPKA

Topla solna kupka odličan je recept za liječenje ispucale pete. U toplu vodu dodajte šaku soli, dobro pomiješajte i uronite stopala na petnaest minuta.

Dobro osušite stopala i nanesite deblji sloj kreme ili vazelina, te obucite čiste pamučne čarape. Nakon nekoliko sati stopala će upiti kremu, a rezultat znate – dobit ćete njegovana stopala za pokazivanje, piše “Zadovoljna“…