URASTA VAM NOKAT, BOLI VAS I POJAVILO SE CRVENILO: Evo šta treba da uradite odmah, OPREZ!

Novosti Zdravlje

Gotovo svaka peta osoba ima problem s urastanjem nokta u meso. Problem se najčešće javlja kod žena, a vrlo često je posljedica nošenja neadekvatne obuće. Urasli nokat je stanje koje je definisano urastanjem nokta u kožu i meso koji okružuju nokat. O ovom čestom problemu govori dermatolog dr Rajko Boričić.

“Rezultat urastanja nokta u meso je bol, crvenilo, oticanje, a u nekim slučajevima i infekcija mesa oko nokta. Urasli nokti obično se javljaju na nožnom palcu i obično su posljedica nošenja tijesne obuće i nepravilnog rezanja nokta. Urasli nokat na ruci takođe nije neuobičajena pojava. U slučaju da primijetite urastanje nokta na ruci javite se vašem ljekaru, umjesto da odete kod kozmetičara i tražite sloj gela koji će prikriti stanje, ali će vam osigurati i infekciju zbog koje biste mogli izgubiti ne samo jedan nokat, nego sve. Ljekar može preduzeti mjere koje su potrebne za ublažavanje bola. Svakako, predložiće tretmane koji će vam pomoći da izbjegnete komplikacije koje urasli nokat može uzrokovati. Recimo, u slučaju da imate dijabetes ili neko drugo zdravstveno stanje koje uzrokuje slabu cirkulaciju u nogama, kandidat ste sa povećanim rizikom od komplikacija koje urasli nokat uzrokuje”, kaže dr Boričić.

Uzroci uraslog nokta

-->

Urasli nokat može vrlo brzo dovesti do upale mesa koje okružuje nokat. Ako se upala ne počne tretirati na vrijeme, infekcija se može proširiti dublje u nokat. Na urastanje nokta utiču sljedeći faktori:

– nedovoljna pažnja prilikom odabira i kupovine obuće – pad imuniteta, – genetska predispozicija – nošenje obuće koja je premala, preuska i neprilagođena obliku stopala, – nepravilno rezanje noktiju na stopalima, – povreda nokta (sport, ples i dr.), – nokti koji su prirodno zaobljeniji.

Simptomi upale

Urasli nokti se većinom javljaju na palčevima nožnih prstiju. U većini slučajeva nokat urasta s jedne strane, a rjeđe s obje strane nokta.

Simptomi uraslog nokta uključuju:

– bol i osjetljivost uz jednu ili obje strane nokta – bolovi na nožnom palcu oko nokta – crvenilo oko noktiju na nogama – oticanje mesa oko noktiju, – infekcija tkiva oko noktiju na stopalima. Posavjetujte se sa ljekarom ako osjetite veliku neugodu i bol u nožnom prstu ili vam se stvara gnoj i crvenilo koje izgleda kao da se širi. Takođe, ako uz to bolujete od dijabetesa ili neke druge bolesti koja uzrokuje loš dotok krvi u noge i stopala, preporučljivo je da odmah posjetite ljekara kako ne bi došlo do komplikacija.

nokat

Upala mesa oko nokta na nozi

“Upala mesa oko nokta na nozi predstavlja veliki problem. Gnoj i bolovi su posljedica upale koja je uzrokovana urastanjem nokta. U slučaju da dođe do upale ovakvog tipa, nemojte primjenjivati nikakve metode kućnog liječenja. Ako je riječ o upali primijetićete žućkastu ili bjelkastu tečnost. Bolovi na nožnom palcu oko nokta nisu neuobičajena pojava ako je riječ o upali nokta. U nekim slučajevima bolovi mogu onemogućiti normalno kretanje. Čim primijetite da je došlo do infekcije javite se vašem ljekaru koji će odlučiti kako dalje postupati. Upaljen nožni palac reakcija je na dubinsko prodiranje infekcije”, objašnjava naš sagovornik.

Prevencija

“Urastanje noktiju nije teško spriječiti. Ako imate problem urastanja nokta, svake večeri prije spavanja pregledajte nokte na nogama, redovno vodite brigu o podrezivanju noktiju ili to prepustite profesionalnom pedikeru. U slučaju da imate gljivice na noktima, nemojte isprobavati lakove za nokte prije nego se riješite problema gljivica i urastanja nokta. Birajte cipele koje nemaju previsoku potpeticu budući da će vam noga kliziti prema dolje, te će prsti i nokti biti potisnuti prema naprijed. Osim što je bolno, nošenje ovakve obuće može dovesti do urastanja nokta, a u nekim slučajevima i do potpunog otpadanja nokta. U slučaju da imate problem urastanja nokta ili imate genetsku predispoziciju za to, izbjegavajte nošenje obuće koja je pri vrhu suviše uska. Ako vaše stopalo nije prirodno usko, svakako birajte obuću koja više odgovara anatomiji vašeg stopala. Nokte uvijek podrezujte od ruba, a ne od sredine. Izbjegavajte zaobljivanje noktiju. Prilikom rezanja noktiju pripazite da nokte ne skratite previše. Nakon redovnog podrezivanja, nokte uvijek dobro isturpijajte”, savjetuje dermatolog.

Izvor: Vijesti.me