TIHI SIMPTOMI PARKINSONOVE BOLESTI KOJE NE SMIJETE IGNORISATI: Ovih 9 promjena može da ukazuje na oboljenje mozga!

Novosti Zdravlje

Parkinsonova bolest je stanje kod kojeg dijelovi mozga starenjem progresivno propadaju. Ovaj poremećaj pogađa jednog od 500 ljudi, što Parkinsonovu bolest čini jednom od najčešćih kod starijih osoba.

Oboljenje nastaje uslijed odumiranja nervnih ćelija u mozgu, zbog čega se proizvodnja dopamina značajno smanjuje, piše The Sun. Dopamin je ključan za regulisanje pokreta tela, pa je njegovo smanjivanje zapravo odgovorno za veliki broj simptoma koje osjećaju pacijenti oboljeli od Parkinsona.

Još uvijek je nepoznato šta uzrokuje gubitak nervnih ćelija u mozgu, ali mnogi stručnjaci misle da je u pitanju kombinacija određenih gena i faktora iz okoline.

-->

Parkinsonova bolest se ne može izliječiti, ali se može zalečiti i njen tok se može usporiti uz pravu terapiju i volju pacijenta.

“Imali ste (bivšeg američkog predsednika) Kenedija koji je igrao fudbal sa tom bolešću, papa je sa njom 20 i nešto godina vodio Katoličku crkvu, što je, priznaćete, velika institucija.”

“Pitanje je i kognitivne odluke naših bolesnika da se ne predaju i da shvate da je to jedna od onih bolesti koje nosi vreme i sa kojom se moraju suočiti”, kaže dr Vladimir Kostić, za BBC.

Ukoliko primijetite da se kod vas javljaju ovi simptomi, najbolje bi bilo da posjetite ljekara:

1. Drhtanje

Da li ste primijetili lagano podrhtavanje prstiju, šake ili brade? Drhtanje koje se iznenada pojavljuje uobičajen je znak ove bolesti.

S druge strane, ukoliko se drhtanje javi uslijed stresa ili fizičkog napora, smatra se normalnom pojavom.

2. Promijenjen rukopis

Jedan od signala može biti i način na koji pišete. Na primjer, slova mogu da postanu manja i zgusnuta. Promena rukopisa može biti znak Parkinsonove bolesti zvane mikrografija.

3. Gubitak čula mirisa

Ukoliko više ne možete da osjetite ni mirise koji su inače jako intenzivni, razmislite o odlasku kod ljekara.

4. Problemi sa spavanjem

Nagli pokreti tokom spavanja mogu biti znak Parkinsonove bolesti. Ukoliko ne spavate mirno kao nekada, često menjate položaj u kojem spavate, zaspite na jednom kraju, a probudite se na drugom kraju krveta, to može ukazivati na ovu bolest.

5. Otežano kretanje

Rani znak može biti ukočenost ili bol u ramenu ili bokovima. Ljudi koji boluju od ove bolesti su ovo stanje opisivali kao da im je neko zalijepio noge za pod. Ukočenost se još može javiti i u rukama, nogama ili šakama.

6. Otežano varenje

Uslijed loše ishrane javljaju se problemi sa crevima, ali ih može izazvati i Parkinsonova bolest. Ukoliko ovaj problem ne prolazi duže vrijeme, najbolje bi bilo da odete kod ljekara.

7. Promjena boje glasa

Kao najraniji simptom ove bolesti javljaju se problemi sa glasnim žicama, pa u tom slučaju glas može postati ili previše tih ili previše grub.

8. Vrtoglavica

Ukoliko se ovo stanje javlja često, može sugerisati da se razvija Parkinsonova bolest u telu.

9. Depresija ili anksioznost

Osjećaj tuge i nelagode je često povezan sa ovim oboljenjem.

Ukoliko primijetite više od 2 navedena simptoma, uradite analize, savjet je ljekara.

(Stil.kurir.rs)